Остров Падар, Индонезия - кътче от рая

  • Остров Падар, Индонезия - кътче от рая
    Остров Падар, Индонезия - кътче от рая

Падар е малък остров, разположен между островите Комодо и Ринка в архипелага Комодо, администриран в района на Западна Манггарайска област, Източна Нуса Тенгара, Индонезия.

Това е третата по големина островна част на Национален парк Комодо.

Архипелагът Комодо е известен с комодските варани - гигантски гущери, които могат да достигнат дължина до 3 метра. Въпреки това, за разлика от съседните острови Комодо и Ринка, в които гъмжи от свирепите гущери, на остров Падар те са изчезнали.

Топографията на острова е грапава, със стръмни вулканични планини и хълмове, разположени срещу дълбоки заливи. Падар има сух климат, като само храсти и тревна растителност покриват острова, създавайки саванови хълмове. Остров Падар има четири дълбоки залива с плажове в различни цветове, повечето са бели пясъци, докато някои плажове имат сиви и розови. Морето около острова има няколко места, популярни за гмуркане.

Пулау падар

Падар е остров, дълъг около 10 километра, но комодските варани на Комодо не живеят тук - нямат достатъчно храна. Няма глигани, няма сърни, няма биволи. Островът е много сух и с труден терен. Само местните кози идват тук на паша.

Остров Падар, Индонезия - кътче от рая

През последните няколко години островът стана много популярен в индонезийските туристически блогове и социалните мрежи. Разбираемо е - красотата тук е невероятна!

На острова има няколко пътеки, едната от които води до върха на хълма. Колкото по-високо - толкова по-красиво!

Остров Падар, Индонезия - кътче от рая

И още по-далеч - до нос. Има епична скала, на която не само правите снимка, но и не можете да спрете да се наслаждавате на гледките, които се разкриват пред вас.

Остров Падар, Индонезия - кътче от рая

Остров Падар е включен в обиколки за 2 и 3 дни от Labuan Bajo. Определено си заслужава посещението. А от селото на Комодо разстоянието е много близо до Падар - половин час разходка с лодка.

Остров Падар, Индонезия - кътче от рая

Как да стигнем до там

Пулау Падар е необитаем, така че там няма обществени лодки. Най-евтиният начин да стигнете до там е първо да се качите на обществена лодка до селото на Комодо, а там вече потърсете лодка, която ще ви отведе до Падар. 

Къде да се настаня

Най-близкото качествено настаняване е в Labuan Bajo. Може да намерите подслон и в село на Комодо.

Цена

За посещението на острова няма такса, трябва само да имате билет до националния парк. 

Полезни съвети

Ако вземете лодка до Комодо - включете спирка на остров Lawang Besar на връщане - има чудесно място за плуване!