Открит ли е вече легендарният Ел Дорадо?

  • Открит ли е вече легендарният Ел Дорадо?
    Открит ли е вече легендарният Ел Дорадо?

Историите за блещукащия златен град, скрит дълбоко в джунглите на Южна Америка, пленяват изследователите и историците вече близо половин хилядолетие.

Наскоро обаче археолози се натъкнаха на отдавна изгубено селище в северна Колумбия, което най-вероятно е спомогнало за възникването на легендата за Ел Дорадо.

Преди да продължим, е добре да направим едно уточнение – прословутият град най-вероятно никога не е съществувал. Смята се, че самият термин име означава „златният“ и е изкован за първи път от испанските конквистадори във връзка с племенен вожд, който най-вероятно се е покривал със златен прах край бреговете на езеро в колумбийските Анди. Действие, което е било част от своеобразен ритуал по коронация.

С течение на времето историята е била променяна и адаптирана, което в края на краищата е довело до създаването на вечния мит за града (понякога дори империя) Ел Дорадо. Много е възможно също така тази история да е била подклаждана допълнително от срещите между първите конквистадори и цивилизация, наречена Тайрона, която е живеела в покритите с джунгли планини на Сиера Невада де Санта Марта край карибското крайбрежие на Колумбия и които са били известни с множеството си златни орнаменти.

Именно по тази причина изследователите решават да съсредоточат търсенето на Ел Дорадо именно в този регион и през 70-те години на XX в. това довежда до откриването на голямо селище, наречено La Ciudad Perdida (в превод Изгубеният град). Въпреки че се превръща в популярна дестинация за археолози и приключенски настроени туристи, уви, този метрополис от периода на Доколумбовата Америка няма златни улици, което означава, че търсенето на Ел Дорадо продължава.

Като част от научнопопулярен филм, който беше излъчен по National Geographic през ноември, изследователят Албърт Лин и археологът Сантиаго Гиралдо използват въздушна лазерна бариметрия (LiDAR), за да направят прецизно триизмерно изображение на зелените планински райони край Изгубения град и да открият неоткритото все още селище.

Как работи LiDAR? Лазери се изстрелват към земята от летателен апарат. Те отразяват сигнали, които се улавят от сензори. Целта е да се открият скрити детайли в топографията, като например погълнати от растителност структури.

Именно така екипът открива изкуствено изравнена земя на около 1220 м високо в планините. След като достигат до района, те се натъкват на керамични и каменни изделия, което подсказва, че тук някога е имало селище.

Подобно на Изгубения град и тук злато няма. Въпреки това екипът открива още шест селища в района, които най-вероятно са били построени от Тайрона.

Тайрона, които в края на краищата са били елиминирани от испанците, не са се къпели в злато, както конквистадорите са смятали. Вместо това те са били развили изключително изтънчен метод за позлатяване, който им е позволявал да създават орнаменти, които са изглеждали така, сякаш са изработени от солидно злато.

„За Тайрона стойността на златото не е била важна. Всичко се е въртяло около връзката им със Земята. Всяка част от земята (или от природата) е имала свое божество. Затова от тяхна гледна точка когато са взимали тези метали, конквистадорите са отнемали душата на земята“, казва Лин.