Паметници на Васил Левски в България и по света

  • Паметници на Васил Левски в България и по света
    Паметници на Васил Левски в България и по света
  • Паметници на Васил Левски в България и по света
    Паметници на Васил Левски в България и по света
  • Паметници на Васил Левски в България и по света
    Паметници на Васил Левски в България и по света

Васил Левски е най-популярният и най-обичан национален герой. Много градове, села, улици, стадиони, булеварди, гари и отбори са именувани на него. Написани са много песни, стихотворения, разкази и легенди. В България са известни повече от 135 паметника в различни населени места. Най-големият и най-внушителен паметник е издигнат през 1965 г. в град Ловеч. Това е един от символите на града и в продължение на около половин век е бил и част от герба му. Намира се Архитектурно – историческия резерват „Вароша“.

През 2007 г. е открит Мемориален комплекс Васил Левски на Подбалканския път, в близост до прохода Гълъбец, при отбивката за с. Буново.

Паметници на Васил Левски в България и по света
Снимка: Елена Исаева

В центъра на столицта ни, на едноименния булевард е издигнат Монумент на Апостола, в близост до мястото, за което се предполага, че е бил обесен. Изработен е по проект на чешкия архитект Антонин Колар и официално е открит на 22 октомври 1895 г. . Има още няколо паметника на Апостола на Свободата в София: във Военна академия, в парка „Герена“, в кв. Горубляне, при читалището, в Борисовата градина, паметни плочи в Драгалевски манастир, в кв. Бенковски, храм Св. Теодор Стратилат, до Светия Синод, паметно пано с надпис за гроба на Васил Левски на църквата Св. Петка Самарджийска.

В град Плевен е издигнат паметник, на който Васил Левски държи лявата си ръка на сърцето си, а дясната върху нож и пищов. В долната част на паметника са изписани известните на всеки българин слова: „Ако спечеля аз, печели цял народ, ако загубя, губя само мене си“. Всяка година на 18 юли ( рожденната дата на Апостола) се организира поход „По стъпките на Апостола“, който завършва в родното му място – град Карлово.

В село Соволяно, Кюстендилско е поставена паметн плоча, в чест на Васил Левски и неговото дело. Той е организирал революционен комитет в селото и го е посещавал два пъти.

На 27 юли 1912 г. в Алеята на Възраждането във Варна е открит паметник на Васил Левски, изработен от скулптура Жеко Спиридонов.

В с. Къкрина, Къкринското ханче, има барелеф на Васил Левски и паметна плоча.

Бюст – паметници има в следните населени места: Благоевград, Видин, Горна Оряховица, Силистра, Стара Загора, Хасково, Тутракан, Петрич, Ихтиман,, Кюстендил, Ивайловград, Дупница, Дряново, Димитровград, Вълчедръм, паметници и паметни плочи има също и в с. Войнягово, Карловско, с. Габрево, община Павел баня, Свети Влас, Свиленград, Джебел, Долни Чифлик, с. Сестримо, област Пазарджик, с. Соколица, Карловско, Ямбол, Чирпан, Якоруда и на още места из страната.

Освен в България, паметници на Васил Левски има и на много места по света. Барелеф- паметник е открит в с. Еникьой, Северна Добруджа, Румъния, където Васил Левски е бил учител и псалт в българското по онова време село. Барелеф има на сградата на българския лицей „Васил Левски“ в Кишинев, Молдова, в Скопие, Република Северна Македония, Твърдица, Молдова, Париж, Франция сградата на българското посолство, българското посолство в Токио, Япония. Бюст – паметник има в Бердянск, Украйна, Босилеград, Сърбия, Вашингтон, САЩ пред Посолството на България, Букурещ, Румъния, Приднестровие, Молдова. В двора на църквата Света София, Чикаго, САЩ е открита паметна плоча на 26 декември 2014 г. Също така на 16 май 2015 г. е открит триметров паметник пред българската църква в Чикаго, САЩ, по инициатива на Милчо Томов, строител от гр. Ахелой.

Паметници на Васил Левски има също и в Буенос Айрес, Аржентина, гр. Сиенфуегос, Куба, Торонто, Канада и на още много места.

Ще завърша с една мисъл на Апостола: „ Всичките нерзбории, завист, укори, които произлизат , повечето от глупостта, са причина за разделянето на един народ“.