Париж на Едит Пиаф

  • Париж на Едит Пиаф
    Париж на Едит Пиаф
  • Париж на Едит Пиаф
    Париж на Едит Пиаф

Макар Едит Пиаф да е едно от най-популярните деца на Града на любовта, единственият музей, посветен на нея, е частна колекция в североизточния квартал Менилмонтан. Един от малко познатите музеи в Париж, за който туристите (особено ако идват за първи път във френската столица) или не са чували, или нямат време.

Единствената подсказка, че тук изобщо има музей, е малка табелка „Les Amis de Piaf” (Приятелите на Пиаф) – организацията, която поддържа колекцията, както и гроба на певицата в прочутото гробище Пер Лашез.

Бернар Маршоа среща Едит Пиаф на младини и става неин доживотен почитател. Той е отделил две стаи от апартамента си (в който все още живее) на певицата и посреща посетители безплатно. Самата Едит Пиаф е живяла тук, когато е била на 18 години.

Скромната, но трогателна колекция съдържа плюшен мечок, подарен на певицата от съпруга й, няколко сценични черни рокли, както и чифт нейни обувки 34 номер. Можете да видите също и няколко писма, написани на ръка от Едит по време на пътуванията й. Зависимостта й от наркотиците се отразява на външния й вид – промяната можете да видите по снимките й, подредени навсякъде.

За да посетите гроба на певицата, можете да отидете на гробището Пер Лашез, което се намира недалеч от музея. В сайта му има карта, по която ще се ориентирате. В Пер Лашез са погребани и куп други знаменитости като Балзак, Шопен, Оскар Уайлд, Джим Морисън

Полезна информация: Музеят на Едит Пиаф е отворен от понеделник до сряда от 13 до 18 часа, със задължителна предварителна заявка на телефон +33 1 4355 5272.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още (не)обикновени пътешествия!