Първият в света „интелигентен мини-град“ ще струва 7,5 млрд.$

  • Първият в света „интелигентен мини-град“ ще струва 7,5 млрд.$
    Първият в света „интелигентен мини-град“ ще струва 7,5 млрд.$

Първият в света ултра високотехнологичен "интелигентен мини-град" ще бъде построен в Лас Вегас за около 7,5 млрд. $.

Очаква се проектът да започне през декември и изграждането му да отнеме около 6 години. 

Наречен Bleutech Park, проектът за недвижими имоти на стойност 7,5 милиарда долара е планиран да започне да се осъществява този декември, а реализацията му ще отнеме приблизително шест години. Финансираният от Bleutech Park Properties Inc. мини-градът ще се захранва изцяло от възобновяеми енергийни източници. Това означава, че ще е 100 % независим от енергийната система на страната и ще включва сгради с нулево външно захранване. Те ще се строят от генериращи енергия и дишащи материали: фасадите ще използват фотоволтаично стъкло, което преобразува светлината в електричество, а настилката също ще генерира ток, произведен от хората (от техните стъпки) - за нужди като отопление и охлаждане.

Първият в света „интелигентен мини-град“ ще струва 7,5 млрд.$

Авангардните структури ще бъдат балансирани от мрежа от „супер дървета“, които обещават да намалят потреблението и захранването с вода с 95%, и също така да подобрят биоразнообразието. Мини градът ще се похвали с пречистване на вода на място и рециклиране на отпадъци, както и с локално пречистване на въздуха. Компанията описва Bleutech Park като „нов високотехнологичен биом“ в пустинната долина, който има за цел да промени бъдещето на дизайна с „невероятни технологии“.

Bleutech възнамерява да достигне лимита на допустимото, когато стане въпрос за строежа на града. Дронове ще се справят с тези трудно достъпните места, а строителните работници ще разчитат на технологиите. Междувременно роботи ще предават информацията на ултрамодерните системи за безопасност.

"Bleutech вярва във възхода на дигитализацията и роботиката в сферата на строителството, тъй като това ще увеличи продуктивността и ефективността. Преносимата технология ще увеличи безопасността на работното място, особено от гледна точка напренасянето на тежки предмети", каза изпълнителният директор на Bleutech - Бертран Дано. (Компанията планира да създаде повече от 25 000 работни места за проекта - по тази причина няма нужда от тревога за това роботите да откраднат работата на хората).

Като оставим иновацията настрана, Bleutech заяви, че също се бори с кризата на достъпните жилища. В допълнение към луксозните домове, офиси, магазини, хотели и места за забавления - мини-градът ще включва и място за хора, които да са в полза на обществото (медицински сестри, учители, пожарникари, полицаи и др.).

Макар да изглежда твърде хубаво, за да е истина - много от предложените технологии са още са в начален стадий - все пак подозираме, че някой е имал подобни мисли и за Лас Вегас преди да бъде построен.

Източник