Пътувай от креслото: Мистериозните линии в Наска (видео)

  • Пътувай от креслото: Мистериозните линии в Наска (видео)
    Пътувай от креслото: Мистериозните линии в Наска (видео)

Мистичните рисунки в Наска представляват древни линии, начертани на земната повърхност, намиращи се на територията на пустинята Наска в Перу, на около 400 км от Лима. Те са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1994 г. и се счита, че са създадени от племена, известни като култура Наска, чиито цивилизация е била развита през периода от 200 г. пр. н. е. до към 600 г. сл. н. е.

Тези линии варират от обикновени линии, представляващи прави, триъгълници, спирали до много по-сложни и стилизирани рисунки на различни животни като паяк, колибри, лама, маймуна, риба и други. Най-големите са с дължина 270 м, а общата им площ е 500 кв. км. Направени са като са премахнати червеникавите камъни, което позволява да се покаже белезникавата, почти бяла почва отдолу. Поради изключително сухия климат и липсата на ветрове, тези рисунки са се запазили през вековете. 

Изследователите на загадъчните знаци не са на единно мнение за тяхното предназначение. Има многобройни теории за това кой и защо е направил линиите в пустинята Наска.