Перфектната почивка: Какво трябва да знаем за Египет? (част І)

  • Перфектната почивка: Какво трябва да знаем за Египет? (част І)
    Перфектната почивка: Какво трябва да знаем за Египет? (част І)

Египет е уникална страна, съвсем заслужено придобила световна популярност, като туристическа дестинация.

Освен всичко, е и място, което спокойно може да бъде посетено през зимните месеци, тъй като тогава времето е много по приятно (за разлика от лятото, когато температурите достигат 40 градуса по Целзий).

Месец януари е подходящ за една такава екскурзия, в случай че искате да спестите малко пари, а и да попаднете в по-спокойна обстановка – тогава напливът на туристи, като цяло е много по-малък, а и самолетните превозвачи возят на по-ниски тарифи (това важи, както за Египет, така и за други популярни дестинации).

А ето и кои са нещата, които трябва да вземете под внимание, преди да се отправите на пътешествие из Египет:

Валута

Официалната валута тук е египетската лира, но в курортните градове се борави също и с евро и долари. Трябва добре да си направите сметката, колко точно пари да обмените, защото тръгвайки си от страната ще е доста трудно да смените остатъка в друга валута.

Подходящо облекло

За жените: Не е задължително да се обличате като местните, но понеже Египет е мюсюлманска страна, е прието, в случай че решите да посетите джамия, коленете и раменете ви да са покрити.

През деня избирайте памучните или ленени дрехи. Носете слънчеви очила и шапка, които да ви предпазват от прах и слънце. За вечерта си носете и по-топли дрехи, тъй като след залез слънце се застудява значително.

Носете си задължително и бански костюм, тъй като ще ви потрябва със сигурност при посещение на курортите. Що се отнася до обувките, то ще са ви необходими както отворени (джапанки, например), така и затворени.

Пазаруване

Имайте предвид, че тук е прието да се пазариш за всяко едно нещо – в противен случай рискувате да платите твърде висока цена. При сувенирите, например, някои търговци дори свалят  50% от първоначалната сума. Има и някои места (макар и малко на брой), където пазарлъците не вървят – там има обозначителни табели с надпис “фиксирани цени”.

Перфектната почивка: Какво трябва да знаем за Египет? (част І)

Бакшиш

В Египет е прието да се дава бакшиш на обслужващия персонал – това ще ви гарантира един по-приятен престой.

Вода и храна

Тъй като влажността на въздуха тук е ниска, а температурите – високи, препоръчително е да пиете поне около 2 литра вода дневно. Трябва да внимавате, понеже водата от чешмата не е много сигурна и е възможно да хванете някой чревен вирус. Купувайте винаги бутилирана вода, която по възможност да използвате и за миене на зъбите си.

По отношение на храната ситуацията е сходна – тази, която се предлага по улиците не е препоръчителна, тъй като хигиената при приготвянето и не е на ниво. В реномираните хотели консумацията е безопасна, така че там може да поръчвате.

Лекарства

Добре е да вземете най-необходимите лекарства още от България, тъй като в Египет те носят други имена и може да ви е трудно да ги откриете. Препоръчваме да носите хапчета против повръщане, за стомах, а също и капки за чувствителни очи (тъй като песъчинките дразнят). Носете и задължително спрей против насекоми (комарите тук са напаст, въпреки че хотелите взимат мерки и обезпаразитяват района).

Измами

Една често срещана измама е да ви качат на камила, с уговорката че ще ви возят безплатно, а след това камилата да се отклони в пустинята и да ви искат солидна сума, за да ви върнат обратно.

Като цяло в Египет уличната престъпност не е много ниска, така че бъдете внимателни и дръжте парите и документите си на сигурно място.

Перфектната почивка: Какво трябва да знаем за Египет? (част І)

Език

Официалният език в страната е арабският, но в курортните градове се говори и английски. Немски, руски и френски, също са говорими езици, макар и от много по-малък процент жители.

Забрани

Най-голямата забрана е свързана с отнасянето на морски обитатели от страната. Дори да намерите на плажа корали, например, нямате право да ги взимате със себе си . На летищата има специални скенери, които ще засекат веднага нарушението, като глобите са сериозни.

Перфектната почивка: Какво трябва да знаем за Египет? (част І)

Забранено е и сниманено на жена, без разрешението на мъжа ѝ или баща ѝ. Имайте предвиди и, че не всички сгради могат да бъдат снимани – напр. летища, военни сгради и др.

Очаквайте втората част на статията, в която ще обърнем внимание на най-популярните туристически обекти в страната!