Пещерите Бату – индуският религиозен комплекс

  • Пещерите Бату – индуският религиозен комплекс
    Пещерите Бату – индуският религиозен комплекс
  • Пещерите Бату – индуският религиозен комплекс
    Пещерите Бату – индуският религиозен комплекс

Пещерите Бату представляват серия от пещери и пещерни храмове в един варовиков хълм на 13 километра от Куала Лумпур, Малайзия.

35831

До този много известен индуски религиозен комплекс, посветен на бог Муруган, се стига по 272 стръмни стълби. Мястото е популярно за вярващи и туристи, заради множеството си артефакти и сгради. На дъното на хълма има два пещерни храма, които са пълни с индуски статуи, сувенири и картини. Една от най-известните пещери в комплекса е Рамаяна, по чийто стени е изписана историята на Рама.

В пещерите се случва и ежегодният фестивал Тайпусам. Всяка година фестивалът привлича хиляди вярващи, последователи и туристи. Той обикновено се случва в края на януари, започва вечерта и продължава няколко часа, като обикновено завършва в пещерите в ранните часове на сутринта.

35833

Под храмовете в пещерите се намират така наречените "Тъмни пещери" – двукилометров проход със сталактитни и сталагмитни формирования на хиляди години. Влизането там е забранено, но отвреме-навреме се правят образователни спускания в тези пещери. Освен за индусите, Бату е любима дестинация за скалните катерачи, защото предлагат повече от 160 маршрута.

35834

До пещерите се стига с влак, автобус или такси. Комплексът Бату е отворен от 6 сутринта до 9 вечерта, а достъпът е безплатен.