Пирилахи – азербайджанският остров, който ще стане туристическа дестинация

  • Пирилахи – азербайджанският остров, който ще стане туристическа дестинация
    Пирилахи – азербайджанският остров, който ще стане туристическа дестинация

Древният бакински остров Пиралахи е малко известна съкровищница на Абшеронския полуостров, разположена в самия му край. 

Пиралахи е една от най-източните сухопътни територии на Азербайджан, заобиколена от всички страни от Каспийско море и свързана със сушата само с красив съвременен мост. Земята на рибарите, работниците в нефтената индустрия и трудолюбивите жители – Пиралахи, разположен само на 60 км от Баку, е все още малко известен и посещаван.

Пиралахи е малък остров с площ само от 17,56 кв. км. Името му буквално означава „светилището на Аллах”, тъй като в древността на острова е имало място за поклонение и поклонничеството. През 1936 г. островът и селото са преименувани на Артьом-Остров в чест на революционера Артьом, но през 90-те години на миналия век на него е върнато историческото му име. От началото на 50-те години на миналия век до скоро Пиралахи е свързан с континента с дига и по този начин от острова се превръща в полуостров. Но през 2017 г. вместо дига беше отворен красив мост и Пиралахи отново става пълноценен остров.

За нефтеното значение на острова свидетелства фактът, че през 1942 г. (в разгара на битката за Кавказ) той е бил няколко пъти фотографиран от въздуха от фашистки разузнавачи на далечни разстояния „Юнкерс” Ю-88. Това е едно от първите места на добива на петрол в Азербайджан. Още през XIX век той е бил разделен на два отделни района: единият е жилищен район, а другият, където се добива петрол. Има забележителни документални кадри на острова, направени през 1939 г., които показват колко е безлюден островът, но същевременно колко е бил значим за нефтодобива.

Освен това се планира да превърнат острова в нов туристически център на Абшерон, който да съчетава природни и исторически забележителности. В частност, на острова се изгражда нов туристически комплекс „Нерекенд” и към строителството му са привлечени руските и турските инвеститори.

Общата площ на комплекса „Нерекенд" е повече от 50 хка. В момента строителството се извършва на площ от 23 хка. В плажната зона вече са завършени много работи – по-специално, укрепени са около 4 км от крайбрежието, блатното място на територията е изсушено и отводнено, морската акватория е изчистена от отпадъци и метални конструкции, създадена е пътна инфраструктура.

Извършват се геодезически и топографски работи, планира се изграждането на комуникации, а на последния етап – изграждане на вили от един до три етажа, три и четириетажни жилищни сгради. Освен това ще бъдат създадени детски развлекателни центрове, спортни площадки и зелени ивици, кафенета и ресторанти, закрити и открити басейни.

Нерекенд е парк, разположен точно на входа на острова вдясно в посока на движение. В крайбрежната зона той изглежда много живописно и естествено. Изпълнен с малки архитектурни форми на морска тема, той приканва човек да си отпочине тук от градската суета. От зоната за отдих се отваря красива гледка към моста, морето, селище Гюргян и прочутия морски фар.

Правителството на Азербайджан планира да изгради път с дължина 22 км, който ще свързва островите Пиралахи и Чилов. Този проект може да бъде реализиран като част от изграждането на вятърния парк Пиралахи. Така че тук ние можем да видим как на един остров се сливат в хармонична симбиоза сфера на нефт и газ, на алтернативна енергетика и на туризма, подобно на което не можем да намерим никъде другаде по света.

Пираллахи е уникална природна среда и така древният остров може лесно да се превърне в най-големия модерен плаж и туристически център на Абшерон.