По-скъпи ли са кафето и бирата в София от колкото в други европейски столици?

  • По-скъпи ли са кафето и бирата в София от колкото в други европейски столици?
    По-скъпи ли са кафето и бирата в София от колкото в други европейски столици?

Бирата, кафето и сандвичите в центъра на София са по-скъпи от същите предложения в много европейски страни според проверка на „Телеграф“. Докато цените варират в различните заведения, изглежда, че столицата ни изостава по отношение на достъпността на храните и напитките в сравнение с градове като Атина, Кардиф, Люксембург, Лондон и други.

Например, кафе в популярно заведение на бул. „Витоша“ струва 6,30 лв., докато в страни като Унгария, Португалия и Италия можете да намерите същото за по-ниска цена. Дори в Рим, известен със своето отлично кафе, можете да се насладите на чаша еспресо за около 2 евро. Някои заведения дори предлагат безплатна чаша вода или кроасан с вашето кафе.

Освен това цените на бирата в София са по-високи от тези в 11 държави от Европейския съюз (ЕС). Цената на пивото в столицата варира между 2,38 лв. и 4,50лв., докато в страни като Словения, Гърция, Румъния, Хърватия, Франция, Чехия, Нидерландия, Германия, Унгария, Кипър и Сърбия можете да получите същата напитка на по-ниска цена. В Германия, известна със своята бирена култура, можете да получите халба за 1,55 евро, което означава, че може да си вземете почти две бири за същата сума, която бихте похарчили в София.

Цените на бургерите също са по-високи в София в сравнение с много европейски страни. Средната цена на бургер в популярна верига за бързо хранене в София е 16 лева, но някои заведения таксуват над 20 лева, ако си поръчате бургера в меню с картофки и напитка. От друга страна, в Полша, Сърбия, Словакия, Чехия, Румъния, Хърватия, Португалия, Унгария и Турция можете да намерите същия бургер за по-малко.

В сърцето на Атина можете да очаквате да платите около 2,10 евро за чаша кафе, като може да ви се предложи безплатна бутилирана минерална вода, с допълнителни бутилки на цена от приблизително 0,60 евро всяка. Наслаждавайки се на порция пържени картофи с невероятна гледка към Акропола, ще ви струва около 3,80 евро.

Междувременно храненето навън в Люксембург се оказва значително по-скъпо. Едно парче пица може да ви струва между 16 и 17 евро, докато бургерите, макар и близки като цени в България, са в евро и варират от 17 до 20 евро. Халба бира обикновено варира от 3 до 5 евро, като цената на кафето е сравнително достъпна от 2 до 4 евро.

Преминаваме към Уелс, където цените са в британски лири и може да са шок за портфейла на българските туристи. Цените на бирата варират между £2,83 и £4,50 за чаша от 400 мл, докато сандвичите варират от £7,50 до £8,75.

Ресторантите в България също са свидетели на значително покачване на цените, като някои предложения дори удвояват цената си. Някои заведения са избрали да намалят размера на порциите или да премахнат елементи от менютата си, за да смекчат увеличението на цените. Така например популярна салата с айсберг и пиле, която преди пандемията струваше 10-12 лв., сега в по-посещаваните заведения е около 20 лв. Цените на кюфтетата и шишчетата на скара също скочиха от 1-2 до 3-4 лева. Цените както на безалкохолните, така и на алкохолните напитки също претърпяха скок.

Голяма пица, идеална за споделяне с група приятели, вече върви около 30 лв., като най-евтиният вариант започва от 13 лв. за порция от 280 гр. с колбаси, домати и сирене. Тези, които предпочитат пици с вносни сирена или филета, могат да очакват около 15 лв. за 300 грама. Дори най-евтината бутилка бяло българско вино е на цена от 22 лв., въпреки че в магазините струва под 10 лв. Енергийните напитки пък вървят по 5,50 лв. за кенче в заведенията.

Десертите също отразяват общата тенденция на покачване на цените, като парче торта вече започва от минимум 7-8 лв., а домашно произведение с течен шоколад и маскарпоне може да струва около 9 лв.

Разходите за живот в София продължават да растат и това проучване подчертава колко далеч сме от някои европейски градове по отношение на достъпността на ежедневните разходи. Докато цените варират в различните заведения, ясно е, че столицата ни има място за подобрение, за да стане по-привлекателна дестинация както за местните жители, така и за туристите.