По следите на местата от сериала "Миниатюристът"

  • По следите на местата от сериала "Миниатюристът"
    По следите на местата от сериала "Миниатюристът"

Няма начин да не сте чували вече за „Миниатюристът“ – минисериалът, който дебютира по BBC в края на миналия декември.

А ако не сте, съвсем накратко – трилърът е в 3 части, а историята е по едноименния бестселър на Джеси Бъртън, който тази пролет ще излезе и на българския пазар. Неговите снимачни площадки пък са китни метенца в Холандия и Англия. Историята разказва за дом, където под повърхността на красотата и високата класа надничат забранени страсти и опасни тайни.

В далечната 1686 г. 18-годишната Нела влиза в голяма къща в най-богатия квартал на Амстердам. Изпълнена с надежди и мечти, тя е дошла от тихата провинция, за да започне нов живот като съпруга на заможния търговец Йоханес Бранд. Но вместо от него, е посрещната от студената му сестра Марин и бързо разбира, че в техния дом нищо не е такова, каквото изглежда.

По следите на местата от сериала "Миниатюристът"Снимка: Ronald van der Graaf/Flickr

Когато Йоханес най-после се появява, той ѝ носи необичаен подарък – куклена къща, копие на техния дом. Тя ще се мебелира от изкусен миниатюрист, чиито мънички произведения показват какво се случва в дома по неочаквани начини и изглежда предричат бъдещето с притеснителна точност.

„Миниатюристът“ рисува разточително заснета картина на Амстердам от XVII в., гъмжащ от живот град в сърцето на Златната ера на търговията и предприемачеството.

По следите на местата от сериала "Миниатюристът"Снимка: Helena/Flickr

Но докато книгата е изцяло фокусирана върху холандския град, телевизионната адаптация трябва да търси и други локации за филмиране на историческата драма. С множеството си неонови табели, Амстердам е прекалено модерен в днешно време. Затова продукцията намира по-подходящ екстериор на юг, в холандското градче с най-стария университет в страната – Лайден.

По следите на местата от сериала "Миниатюристът"Снимка: Tambako The Jaguar/Flickr

Историческият канал Репенбург в Лайден е съвършеният декор за много от красивите снимки по вода. А улиците му се превръщат във филмовите улици на Амстердам от минисериала.

Новият дом на Нела пък изобщо не е в Холандия. Всъщност, той е вдъхновен от „Хам Хаус“, в Ричмънд на Темза, Англия. Историческата къща с градини само на 200 м. от река Темза е на юг от покрайнините на Лондон и е била декор и на филми като „Анна Каренина“ (вместо покоите на Вромски), „Младата Виктория“ (вместо двореца Кенсингтън), „Никога не ме оставяй“ (общежитието в Хейлшам). 

По следите на местата от сериала "Миниатюристът"

Много от интериорните снимки са правени в „Ланглибъри Хаус“ в Хертфордшир, също в Англия.