Понте Милвио – между историята и любовта

  • Понте Милвио – между историята и любовта
    Понте Милвио – между историята и любовта

Понте Милвио е легендарен мост над река Тибър в Рим, който е бил съвременник на възходите и паденията на Римската империя в миналото и сцена на красиви човешки чувства в наши дни.

Мостът е построен от консул Гай Клавдий Нерон през 206 г. пр.Хр. в чест на победата му над картагенците в Битката при Метаурус. През 115 г. консул Маркус Скарус разрушава моста и го построява наново от камък на мястото на стария.

38087

През 312 г. сл.Хр. Констанин I взима еднолично властта в империята, като разгромява противника си Максенций между този мост и Сакса Рубра в Битката за Милвийския мост.

През вековете Понте Милвио е обновяван на няколко пъти, а най-сериозни поражения е понесъл през 1849 г. от войниците на Гарибалди в опита има да спрат френското настъпление. Мостът е поправен от папа Пий IX през 1850 г.

В началото на 21 век Понте Милвио става известно място за влюбени двойки, които започват да закачат катинари, символизиращи любовта им на една лампа на моста.

38084

Ритуалът е измислен от писателя Федерико Мочия в книгата „Искам те“ и завършва с изхвърляне на ключа в Тибър.

38086

Този символичен акт става толкова популярен в Рим, че след 13 април 2007г. лампата частично се е разруши от тежестта на катинарите. Оттогава хората започват да закачат катинарите на любовта си навсякъде - по моста, по пътните знаци, по кошчетата за боклук.

38088

От юли 2007 г .са инсталирани две метални колони за целта, но през 2012 г. властите отново трябваше да разчистват моста от тежестта на любовта. 

38089