Призрачната къща в Пекин

  • Призрачната къща в Пекин
    Призрачната къща в Пекин

Красивата просторна триетажна къща в стил френски барок, която си намира на ул. „Чаоней” №81 в Пекин, е едно от добре известните места в китайската столица.

Обикновено къщи като тази, с малък и кичозен двор ,се продават за милиони долари, но това имение продължава да тъне в разруха. Сигурно се питате каква ли е причината? Е, никой не иска да припари до него заради призраци.

Местните легенди разказват, че това красиво имение е построено от императорското семейство Кин като църква за английските жители на Пекин. През 1949 г. обаче, когато комунистите били на прага на града, тогавашният обитател на имението, който бил висш член на националистическата партия, избягал и изоставил там сама жена си. Уплашена от предстоящата среща с нахлулите партизани, тя се обесила в дома си.

Призрачната къща в Пекин

Мнозина вярват, че нейният дух продължава да кръстосва имението и до днес, тъй като не може да намери покой. Това е и причината да са толкова малко онези, които се осмеляват да влязат в имението – особено през нощта.

Някогашната внушителна и пищна постройка днес представлява само една рушеща се сграда, покрита с графити-предупреждения, счупени бутилки и цигарени фасове. Въпреки че се намира в центъра на Пекин, нито държавата, нито частни инвеститори имат планове да реновират мястото. А страховитите историите за призраци отказват потенциалните наематели да се спрат на тази сграда.

В същото време имението е част от историческото архитектурно наследство на града и не може да бъде разрушено – затова продължава да тъне в разруха, излъчвайки своята присъща мистериозност.