Разходка из Природонаучен музей Лондон

  • Разходка из Природонаучен музей Лондон
    Разходка из Природонаучен музей Лондон

На огромен парцел от 5,7 хектара, в който се помещават 80 милиона екземпляра, тази колосална и великолепна сграда се влива с неудържимия викториански дух на събиране, каталогизиране и тълкуване на природния свят.

В галерия динозаврите (синя зона) е задължително за посещение особено от деца, които със зяпнала уста на ще наблюдават Т-рекс.

Възрастните ще харесат интригуващата изложба „Съкровища“ в галерия „Кадоган“ (Зелена зона), която показва множество несвързани обекти, всеки от които разказва своя уникална история, от парче лунна скала до скелет додо.

Разходка из Природонаучен музей Лондон
Снимка: pixabay

Също така в Зелената зона, минералната галерия е спираща дъха архитектурна перспектива, водеща до Трезора, където ще намерите колекцията Aurora от почти 300 цветни диаманта.

В Оранжевата зона огромният център на Дарвин се фокусира върху таксономията, представяйки 28 милиона насекоми и шест милиона растения в гигантски пашкул; стъклените прозорци ви позволяват да наблюдавате учени по време на работа.

Разходка из Природонаучен музей Лондон
Снимка: pixabay

В центъра на музея е зала Hintze, която прилича на кораб - доста подходящo, тъй като е построена по времето, когато естествените науки оспорват библейските принципи на християнскoтo православие. Скелетът на синия кит, който виждате при влизане в залата, замени известния скелет на диплодок (с прякор Dippy), който направи път за колосалния морски бозайник (Dippy е отишъл на дълга обиколка във Великобритания). Самият трансфер беше усърден инженерен проект, разглобявайки и подготвяйки 4,5 тона кости на кита за реконструкция в драматична гмуркаща поза, която поздравява посетителите на музея.

Разходка из Природонаучен музей Лондон
Снимка: pixabay

NHM е домакин на редовни изложби (взимат се такси за вход), някои от тях периодично. Фотографът на годината на дивата природа, със своите спиращи изображения, продължава от 1964 г.

Музеят трансформира своите външни пространства, разширява градината на дивата природа и създава площад в източната част.

От Хелоуин до януари част от музея до Източната морава се превръща в блестяща и много популярна ледена пързалка, пълна със сергии за горещи напитки. 

Повече от пет милиона посетители идват всяка година, така че опашките често могат да се удължат, особено по време на училищните ваканции. Избягвайте опашките пред задръстения главен вход на Cromwell Rd, като се стремите към входа на Exhibition Rd зад ъгъла.

Най-доброто време да дойдете през делничните дни е след 14:00, когато училищните групи напускат; през уикендите е най-добре да пристигнете веднага щом се отвори.