С щеки по пътеки: Земенският пролом

 • С щеки по пътеки: Земенският пролом
  С щеки по пътеки: Земенският пролом
 • С щеки по пътеки: Земенският пролом
  С щеки по пътеки: Земенският пролом
 • С щеки по пътеки: Земенският пролом
  С щеки по пътеки: Земенският пролом
 • С щеки по пътеки: Земенският пролом
  С щеки по пътеки: Земенският пролом
 • С щеки по пътеки: Земенският пролом
  С щеки по пътеки: Земенският пролом
 • С щеки по пътеки: Земенският пролом
  С щеки по пътеки: Земенският пролом

В България много от реките ни са образували изключително красиви проломни долини. Земенския пролом - творението на река Струма, по нищо не отстъпва на нито една от тях. Намиращ се между Земенската и Конявската планина, той започва непосредствено от гара Земен и завършва при село Раждавица и е един от няколкото пролома, които река Струма образува на българска територия. Доста по-спокоен от Кресненския пролом, той ще ви предложи не по-малко интересни гледки.

Земенският пролом е изключително богат на природни красоти - водопади, пещери, меандри (извивки на речното корито под формата на подкова), скални ритли и други. Освен това той е и богато исторически натоварен. Тук място намират няколко манастира, старинни черкви.

Разхождайки се в района, ще откриете и останки от някогашния средновековен град-крепост Землънград. Установено е, че най-ранните останки там датират от V-VI век. Крепостта е имала изключително стратегическо значение през X век, когато центърът на българската държава се премества от Преслав към Средец и Охрид. През 1040-1041 г. крепостта е опорна точка на воденото от Петър Делян въстание. По време на турското господство тук се подвизавали дядо Ильо войвода и хайдут Георги.

Но да се върнем на природна тематика. От Земенската крепост се открива прекрасна гледка към богатите на зеленина околни планини. На отсрещните склонове ще забележите интересни скални образувания - ритли. Пролетно време Земенският пролом е толкова наситено зелен, че това определено е най-подходящият сезон за посещение на района.

През Земенския пролом минава единствено железопътна линия. Автомобилните пътища го заобикалят. Без значение от коя гара (Раждавица или Земен) поемете, за 6-7 часа може да преминете пролома по цялата дължина по приятна пътека край линията на влака. Тази пътека се отклонява от релсите единствено, когато трябва да заобиколите тунелите. Тя ви дава възможността да се любувате на разнообразните пейзажи на пролома, който е с дължина около 22 км. Слънчеви поляни се редуват с малки горички, а меандрите на Струма заобикалят величествени скални стени и зъбери.

Как да стигнем?

Най-удачният вариант е с влак. Ако искате да се разходите през целия пролом, просто слизате на една от двете крайни точки - село Раждавица или град Земен. Впрочем интересно е, че той е един от най-малките градове в България. Църквата при разположения в непосредствена близост до града манастир пък, е сред най-интересните запазени паметници на средновековното изкуство у нас. От двете споменати населени места пътеката тръгва покрай железопътната линия и върви успоредно с нея. Крепостта Землънград се намира приблизително в средата на пролома в долинно разширение на един от меандрите на Струма. Останките от стените се забелязват на върха на стръмен хълм на няколкостотин метра вляво от жп линията, ако се движите от Земен към Раждавица. На това място допълнителен ориентир е един от тунелите. Пътеката за крепостта се отклонява малко преди него при група стопански постройки. Оттам тя поема перпендикулярно на жп линията и плавно се изкачва сред треви и скални образувания до руините, при които самотно се издига голям дъб. Обръщаме специално внимание на крепостта, тъй като нейният район е едно от най-забележителните места в Земенския пролом. За по-кратък преход през него е препоръчително да слезете на жп спирка Полска Скакавица, откъдето да поемете към Земен или съответно Раждавица. В първия случай може да посетите крепостта и близкоразположения до Земен едноименен манастир, а във втория - Полскоскакавишкия водопад.

С идея за пролетна разходка ни гостуват пътешествениците от С щеки по пътеки. Още от тях тук. Последвайте и страницата във фейсбук на Peika.bg, за да не изпуснете нито едно вдъхновение за пътешествие!