Съвети за начинаещи стопаджии

  • Съвети за начинаещи стопаджии
    Съвети за начинаещи стопаджии

Пътуването на стоп се е сдобило с твърде лоша репутация. Тези, които го практикуват, биха казали твърде незаслужена, защото това е един от най-добрите начини да пътешествате по широкия свят, дори и да не разполагате с много средства.

Ако смятате тепърва да пробвате битието на стопаджията и имате някои съмнения или неясноти, следват 10 съвета за начинаещи, които ще ви помогнат да се ориентирате в пътната обстановка.

1. Проучете местните закони за стопиране

Това невинаги е лесно, но поразпитайте, ако ще пътувате на стоп в чужда страна – какви са законите и привичките. Например, почти навсякъде по света стопирането на магистрала е противозаконно (а на някои места може и да ви арестуват за това), в южноамериканските държави се очаква да платите за возенето и т.н.

2. Двама са точно, трима са много

Стопирането по двойки някак вдъхва повече доверие на шофьорите. Видът на сам човек, размахал палец край пътя, буди у някои водачи представата за избягал затворник. Далеч повече доверие вдъхват двама приятели, които си търсят превоз. Трима – това вече е банда. А и невинаги има място за всички.

3. Бъдете спретнати

Като се придържате към предположението, че шофьорите изпитват известни опасения от избягали затворници, опитайте се да не изглеждате така или ще чакате с часове в прахоляка край пътя.

4. Усмихвайте се

Дори и да сте спретнати като за неделна служба, шофьорите едва ли ще спрат на някой, който наподобява буреносен облак. Усмихвайте се, помага.

5. Изберете място за стопиране

Това е едно от най-важните неща, ако искате бързо да си намерите превоз. Изберете място, от което шофьорите да ви виждат възможно най-отдалеч и да имат достатъчно място да спрат, ако решат. Не стопирайте на завои и на бързи отсечки без отбивки. Можете да стоите на бензиностанции или на места за почивка по пътищата, където директно да разговаряте с почиващите си водачи.

6. Установете контакт с очите

Докато стоите край пътя, опитайте се да установите контакт с очите с шофьорите. Може пък точно тази искрица човешко общуване да ви помогне. В никакъв случай не носете слънчеви очила. Избягалите затворници винаги носят слънчеви очила, за да се скрият от закона.

7. Поговорете с шофьора преди да се качите

Когато шофьорът спре, доближете се до прозореца и го попитайте накъде пътува. Така ще имате няколко секунди, в които да огледате колата и човека и ако прецените, че нещо не е наред, лесно да отстъпите назад и да откажете.

8. Говорете си с шофьора, когато се качите

Защото в повечето случаи шофьорите качват стопаджии, за да разнообразят иначе тихото си самотно пътуване. Нали в това е идеята на стопирането - човешката комуникация.

9. Дръжте телефона си на лесно

В песимистичния случай – за да ви е подръка, ако се случи нещо, което не искате да се случи. В оптимистичния и по-вероятен – за да можете да си запишете номера на новия си приятел.

10. Бъдете толерантни на пътя

Или с други думи – не заставайте 20 метра пред друг стопаджия, за да му крадете стопа. Освен ако край пътя не стои избягал затворник. В такъв случай стойте зад някое дърво и наберете 112.