Ще въведат ли дрескод за туристите в Дубай?

  • Ще въведат ли дрескод за туристите в Дубай?
    Ще въведат ли дрескод за туристите в Дубай?

Докога западните туристи ще могат свободно да се разхождат по улиците на Дубай по къси панталонки и поли? През последните месеци в Обединените арабски емирства (част от които са Дубай и Абу Даби) се разгорещи дискусията за това дали трябва чужденците, които посещават страната, да бъдат задължени да спазват дрескод в съответствие с арабската култура. Стигна се дори до предложение от страна на местните законодатели да бъде приет закон, който да установява правила за обличане и морално поведение.

Според вносителите на предложението, ако закони забраняват носенето на хиджаб и никаб на обществени места в някои европейски страни, то и арабската държава може да поиска от чуждите туристи да се съобразяват с местните нрави и култура.

Ние не ги караме да носят никаб или хиджаб, искаме да уважават нашата култура и да се държат прилично. Например, двама чужденци се целуваха на обществено място в мол в Дубай по такъв начин, че всички спираха и се втренчваха в тях. Такова лошо поведение ще повлияе лошо на децата и младежите ни“, смята членът на Федералния национален съвет (парламент) Хамад Ахмад ал Рахуми, който внесе предложението.

Дубай има население от около 2 милиона души и близо 1,9 милиона туристи годишно. Непознаването на местните закони не освобождава посетителите на страната от задължението да ги спазват. Немалко чужденки са прекарвали нощта в ареста за обида на местен жител чрез твърде разголено облекло, а ако ви хванат в изневяра на съпруга ви, могат да ви депортират. Предложения за ограничаване на своеволията на туристите се появиха и в социалните мрежи в Дубай, където активистки подеха кампания с мотото „Няколко сантиметра допълнителна дължина няма да ви убият“.