Ще забрани ли Барселона апартаментите под наем за туристи?

  • Ще забрани ли Барселона апартаментите под наем за туристи?
    Ще забрани ли Барселона апартаментите под наем за туристи?

Барселона, един от най-посещаваните градове в Испания, ще забрани отдаването под наем на частни апартаменти на туристи, според редица световни медии. Тази мярка, която трябва да влезе в сила през 2028 г., има за цел да намали цените на имотите в града. Ляво настроеният кмет на града Джом Колбони обяви, че до ноември 2028 г. Барселона ще отнеме лицензите на 10 101 апартамента, одобрени в момента за краткосрочно отдаване под наем на туристи.

През последното десетилетие бумът на пазара на имоти в Барселона поради краткосрочните наеми направи почти невъзможно местните жители да си позволят да живеят под наем. През този период цените на наемите са скочили с 68%, докато цените на продажбите на имоти са се увеличили с 38%. В резултат на това местните жители са изтласкани от пазара на имоти. Подобни забрани за краткосрочни наеми вече съществуват на Канарските острови, Лисабон и Берлин.

Колбони подчерта, че този въпрос е най-сериозният проблем на Барселона. „Това означава, че ако успеем, от 2029 г. туристическите апартаменти, каквито ги познаваме днес, ще изчезнат“, каза той пред журналисти. Платформата Airbnb, основен играч на пазара за краткосрочни наеми в световен мащаб, все още не е публикувала официален коментар по въпроса.

През последните години много туристически апартаменти в Барселона работят без подходящо лицензиране. От 2016 г. насам местното правителство е затворило 9700 незаконни жилища под наем, като близо 3500 имота са върнати на пазара за местните жители. Очаква се промяната да е от полза за хотелите в града, които бяха ограничени да откриват нови места в популярни туристически зони между 2015 г. и 2023 г. Настоящият кмет обаче изрази готовност да облекчи тези мерки.

Асоциацията за отдаване под наем на туристически апартаменти разкритикува предстоящата забрана, заявявайки, че тя ще доведе до по-високи нива на безработица и бедност. Според официалното им изявление забраната може да доведе до разрастване на пазара на нелегални имоти под наем.

Испания, една от трите най-посещавани страни в света за туризъм, е изправена пред значителни предизвикателства при балансирането на нуждите на своите жители с търсенето на туристите.