Скални образувания в България, които да посетите

  • Скални образувания в България, които да посетите
    Скални образувания в България, които да посетите

Има някои хора, които сякаш по погрешка не са се родили планински кози. Но дори и да не сте от най-запалените почитатели на зъберите, на стоенето с половин крак на ръба на ронливи скали и на главозамайващите гледки от стотици метри височина, следващите няколко дестинации ще ви харесат. Това са места, докоснати от природата по най-причудливи начини. Изваяни в скалите човешки фигури, гъби, пирамиди - ето някои от най-интересните скални образувания, които да посетите в България. 

Брегът край Тюленово

В село Тюленово няма да срещнете любители на пясъчните плажове. Просто защото тук пясък няма. Цялото крайбрежие е само скали. И то какви скали! Спускащи се стръмно надолу 20-30-метрови канари, в които прибоят е оформил причудливи гънки, зъбери, вдлъбнатини... Под вълните се крият десетки подводни пещери, на морското дъно лежат останки от корабокруширали в опасния бряг кораби, в скални ниши през годините са откривани останки от древни цивилизации, може би много остават неоткрити и досега.

Вижте още снимки от Тюленово и разберете има ли тюлени в Тюленово.

*

Ритлите край Лютиброд

Случвало ли ви се е да имате моменти, в които искате да отидете някъде извън забързания град, да седнете и просто да съзерцавате? Ето едно интересно предложение – скалния феномен Ритлите в Искърското дефиле.

Смята се, че името произлиза от думата "ритла", която означава странична преграда на волска кола. Със сигурност, виждайки Ритлите, ще намерите връзката за очевидна. Нагледно те представляват няколко успоредно разположени продълговати и тънки каменни стени.

Прочетете още за Ритлите.

*

Каменните гъби край село Бели пласт

Каменните гъби край село Бели пласт са вашата дестинация, ако а) искате да се подмладите б) искате да видите гъби по-високи от вас или в) ви привличат скрити, малко известни кътчета в България. Каменните гъби се намират само на 10 минути пеша северно от село Бели пласт, точно до асфалтовия път между Кърджали и Хасково. Високи са до над 2,5 метра, приблизително толкова са широки и гуглите им. В зависимост от това по кое време на деня ще ги посетите и откъде ще ги погледнете, оттенъците им се променят от розово и зеленикаво до ослепително бяло.

Прочетете още за Каменните гъби край Бели пласт.

*

Каменната сватба

Една необичайна сватба стои неподвижно вече милиони години край Кърджали. Скални форми в бяло, светлорозово и светлозелено се издигат недалеч от центъра на града, край село Зимзелен и разказват легенди за една провалена сватба. Разходете се между фигурите, открийте двойката на младоженците, дайте воля на въображението си, за да откриете сватбарите, животни и птици и да се почувствате като част от легендата. По залез цветовете са най-меки. Можете да комбинирате посещението си с каменните гъби край Бели пласт.

Прочетете и легендата за Каменната сватба.

Вратцата край Враца

Въпреки близостта си с немалък град като Враца тази долина притежава невероятен магнетизъм. Вратцата представлява ждрело, разположено на границата между планината и града. Съвсем малко време ходене от жп гарата ви дели от този внушителен феномен. Издигащите се скали стигат небето и прекрасно се очертават на неговия фон. Вратцата се намира в самото подножие на Врачанския Балкан. Въпреки сравнително малката надморска височина от около 1400 метра пейзажът е динамичен - гигантски скални отвеси, пещери, водопади. Разнообразието е зашеметяващо!

Прочетете още за Вратцата

*

Кътинските пирамиди край София

Дори за тези, които живеят от десетилетия в София, наличието на пирамиди в района звучи невероятно. Не става дума за истински пирамиди-гробници, а за земни образувания с такава форма, които трябва да видите преди да са изчезнали. Пирамидите край село Кътина са обявени за природна забележителност още през 1962 г. и са били разположени на площ от 11 хектара, но за жалост с всяка изминала година те ерозират, смаляват се и са на път съвсем да изчезнат. 

Научете още за Кътинските пирамиди

*

Странният камък в село Побит камък

В село Побит камък в Западните Родопи има един много интересен монолит, който представлява... камък, побит в земята. Нищо чудно, че времената са запазили името на селото именно така – на своята най-голяма забележителност и загадка. Това място, криещо своите древни тайни, се намира едва на 30-на км южно от Велинград. Наблизо е река Доспат, а в околностите ще видите потънали в зеленина хълмове на Родопите, типичните варовикови скали и причудливи скални образувания.

Прочетете още за странния камък в село Побит камък.

*

Мелнишките пирамиди

От всяка една точка на Мелник можете да видите Мелнишките пирамиди. Пясъчните им склонове достигат на височина 100 м. Скулпторът, изваял формите им, е времето – най-доброто доказателство, че всичко непрестанно се променя. Хванете някоя пътека и се разходете сред пирамидите, които продължават километри наред чак до Рожен.

Научете още какво интересно има в Мелник.

*

Чудните мостове

Познато ли ви е това усещане – заставате в подножието на нещо голямо и се чувствате като нищожна мравка? Чудните мостове в Родопите са точно такова място. Когато ги видите за първи път - или застивате в почтително мълчание, или започвате да възклицавате с различни форми на „уау“, „еха-а“ и „леле“. На близо 1500 м надморска височина, сред вековни борове преди милиони години на това мястое имало пещера, която се е образувала от тогава буйната река Еркюприя (или Айдарско дере). След време обаче, вероятно при земетресение, част от свода на пещерата се срутва и така се образуват скалните мостове.

Прочетете още за Чудните мостове.  

34455

*

Белоградчишките скали

Това е мястото, където накуп можете да видите Адам и Ева, монахини, куче, дервиш, ученичка, лъв, замък, кукувица, овчарче, динозаври и самия хайдут Велко. Профилът на хайдут Велко всъщност е сред главните фигури, които пазят отвисоко крепостта Калето. А самата крепост е построена още от римляните, които са използвали естественото укрепление на скалите. По-късно българите я доукрепват, като това е и една от последните паднали крепости при завладяването на България от Османската империя. 

Научете още за Белоградчишките скали.

*

Стобските пирамиди

На 17 км от Благоевград, близо до село Стоб, се намират Стобските пирамиди – живописни скални образувания, за които се носят вълнуващи легенди. Това рядко природно явление е резултат на топящите се ледници, които някога са покривали Рила. Пирамидите са се образували преди векове, но формите им непрестанно се менят под влиянието на ерозия и изветряне.

Прочетете легендите за Стобските пирамиди

*

Доброванските гъби

Най-хубавото на Доброванските скални гъби е това, че не са особено известни, не са особено лесни за намиране, а пък са на има-няма 50 км от Бургас. Когато стигнете до тях, ще се почувствате като във вълшебна приказка, в която вие сте в ролята на джуджета или гноми, а скалите, изваяни от вятъра и слънцето, сякаш са изникнали тук след последния дъжд. На двете по-големи гъби има подпрени сковани дървени стълби, за да може да надникнете отгоре и да огледате околността отвисоко. Съвсем като в приказка. 

Прочетете още за Доброванските гъби.