Около Кърджали - 8 идеи за разходка

  • Около Кърджали - 8 идеи за разходка
    Около Кърджали - 8 идеи за разходка

След като ви разведохме из забележителностите на Кърджали, ето кои са най-интересните места, които можете да посетите в региона на града:

Язовир Кърджали – Той е един от най-големите в България. Язовирната му стена е с височина 109 метра. В околностите му ще намерите плаващи ресторанти, където да си похапнете вкусна прясна риба. Наблизо е гребна база "Енчец", където можете да наемете лодки или малки корабчета и да се отдадете на водни приключения. Всичко това само на 5 км от града.

3643

Перперикон – Потопете се в магията на древната мистика. Култовият център се извисява на 470 м върху скален масив, разположен на 15 км североизточно от Кърджали. Името му е свързано с тракийския бог на камъка Пер. В най-високата част на хълма ще забележите акропол, а под него дворец-светилище, както и жилищни квартали, храмове, крепостна стена. Предполага се, че тук се е намирало прочутото светилище на бог Дионис. Прочетете още за Перперикон.

20370

Татул - Посетете най-старото светилище на Орфей край Момчилград. При разкопки тук са открити два саркофага, кладенец и легло за главния олтар. На 28 км от Кърджали. Прочетете още за светилището Татул.

5095

Пещера „Утробата” – Представлява тракийско светилище от ХІ – Х век пр. Хр. Наподобява женски полов орган. На обяд слънчевите лъчи попадат в нея. При зимното слънцестоене лъчът се удължава и достига края на пещерата, където е оформен олтар. Учените смятат, че за древните траки пещерата е символизирала оплождането на Земята от Слънцето и тук са се изпълнявали ритуали за плодородие. Районът наоколо е безводен, но в пещерата водата се стича по стените и никога не пресъхва. Височината на входа й е 3 м, а дължината 22 м. Ще я откриете на около 25 км от Кърджали. Прочетете и статия за пещера Утробата и открийте още идеи за пещери в България.

35337

Каменните гъби – Тук ще се чудите дали не сте попаднали в Страната на чудесата, където гъбите са високи по 3 м. Но всъщност каменните гъби представляват скален феномен, намиращ се до село Бели пласт, Кърджали. Разположени са на площ от 3-4 хектара. Шапките им са широки и зелени, пънчетата розови, а петната в сиво и черно се дължат на съдържащите се минерали в скалите. Прочетете още за Каменните гъби.

4391

Каменната сватба – Заповядайте на „сватба” на 3 км източно от Кърджали, но внимавайте към кого имате порочни мисли. Според легендата, на сватба точно на това място, духнал вятър и открил от булото лицето на девойката. Свекърът го зърнал и го обзели нечисти мисли. Вятърът се ядосал и вкаменил всички. Останал само ужасеният момък, който помолил вятъра да вкамени и него. Молбата му била изпълнена. А според учените, скалните образувания, наподобяващи хора, птици и коне, са се формирали преди повече от 40  години, когато Източните Родопи са били дъно на море. Прочетете още за Каменната сватба.

11867

Средновековният мост – Построен е край днешното село Ненково, по поречието на река Боровица, която се влива в река Арда. Конструиран е с 5 свода с асиметрична форма, а общата му дължина е 58 метра. През годините неколкратно е ремонтиран, заради разрушаване от влиянието на водата. В момента не се използва за преминаване.

39632

Висящият мост над язовир Студен кладенец – Сигурно сте си мечтали да минете по истински голям въжен мост. Сега можете да осъществите мечтата си. Е, няма да ви преследват пирати, заплашващи ви да отрежат въжетата, но приключение пак ще има. Той е с дължина 260 м и е най-дългият въжен мост в България. Виси над язовир „Студен кладенец” и свързва село Широко поле със село Лисиците. Гледката и усещането на моста са изключителни! Край село Широко поле се намира и една от най-добре запазените крепости в Родопите – Моняк. 

29394