Скритите съкровища на Враца

  • Скритите съкровища на Враца
    Скритите съкровища на Враца
  • Скритите съкровища на Враца
    Скритите съкровища на Враца
  • Скритите съкровища на Враца
    Скритите съкровища на Враца
  • Скритите съкровища на Враца
    Скритите съкровища на Враца
  • Скритите съкровища на Враца
    Скритите съкровища на Враца

Имате нужда от спокоен и прохладен уикенд извън града? Какво ще кажете за една разходка до красивия Врачански Балкан? В близост до столицата, с разообразие от природни забележителности, множество културни обекти, необятни планински хозоризонти и красива природа, която очаква да ѝ се насладите. Ако търсите точно това изживяване за почивните дни, ето какво ви предлагаме да посетите.

За да стигнете до Враца, трябва да минете през спиращото дъха Искърско дефиле. Пътят е наситен сместа, на които си заслужава да спрете и да отделите внимание. Сред най-интересните от тях е скалният феномен Ритлите. Ще го откриете успоредно на стръмния югоизточен склон на Врачанския Балкан, при село Лютиброд. Гледани отдалече, отвесните скали стърчат като ритли на каруца (странични прегради), откъдето идва и името им. Ритлите са изградени от устойчиви варовици, образувани преди 120 милиона години, когато по тези места се е простирало праисторическо море. Дължината на скалите варира от 200 до 400 м, като са широки само от 2,6 до 7 м. Издигат се стръмно над Искър на височина до 80 м.

Скритите съкровища на Враца
Снимка: Симеон Донов

До Ритлите е и историческата местност Рашов дол. Според местните жители именно тук е бродът, по който е преминала река Искър баба Илийца от едноименния разказ на Иван Вазов. Мястото е ознаменувано с паметна плоча. Ако искате да завършите тази историческа част от разходката си подобаващо, може да посетите и къщата музей на баба Илийца, която се намира в село Челопек, разположено в непосредствена близост до Лютиброд. Повече за музея може да прочетете тук.

Интересна идея е да посетите и водопада Врачанска Скакля, който е най-високият непостоянно течащ водопад в България. Разположен е в един от най-живописните дялове на Врачански Балкан, южно от град Враца. В района на водопада се намират и останки от средновековното българско средище Патлейна.

Скритите съкровища на Враца
Снимка: Симеон Донов

Ако продължите пътя си директно към Враца, ще пристигнете точно навреме за късен обяд, изобилстващ от вкусна храна и напитки. Препоръчваме ви да посетите някое от прекрасните места с градина и да се потопите в духа на града. Тук може да изберете къде да отморите и да се подкрепите според вкуса си.

След като сте отпочинали, може да се отправите към блажената тишина и прохлада на къмпинг „Синева“, където да продължите почивката си, сгушени в сърцето на Врачанския Балкан. Къмпингът се намира само на 6 км от центъра на града, в посока след Згориград. Тук може да се насладите на шумоленето на реката и песните на щурците под открито небе, но комфортно настанени в луксозни балони. Те дават усещането, че спите на открито, сгушени в топла завивка, но без наличието на досадни комари и насекоми. Сутринта ви може да започне с топъл домашен чай с билки от региона и вкусна домашна баница или мекици на плоча със сирене и сладко. В случай че предпочитате да се настаните в хотел или къща за гости, разгледайте предложенията от района тук.

Скритите съкровища на Враца
Снимка: Симеон Донов

Денят е пред вас, а възможностите за добро изкарване са няколко. Ако предпочитате да си почивате, може да останете в къмпинга и да „плажувате“ на реката. Но ако имате нужда от малко движение и сте жадни за приключения, съветваме ви да посетите пещерата Леденика. Със своите многобройни образувания, фигури и скални драперии пещерата е една от най-красивите в страната. Тя е дълга 320 м и има 10 зали. Входът ѝ е разположен на 830 м надморска височина. Пещерата Леденика дължи името си на ледените фигури, които се образуват през зимата в първите две зали, наречени „Предверието“ и „Кръглата зала“ – ледени сталагмити, сталактити и сталактони. След като обиколите всички зали, може да обядвате пред пещерата, където има полянка с място за пикник, населено с приказни герои, и детска площадка.

За любителите на домашните продукти ще бъде интересен и фермерският пазар с богат асортимент от българска екологична продукция, който се организира все по-редовно през уикенда пред сградата на Община Враца в началото на месеца.

След този прекрасен ден е време да отпътувате обратно към дома в очакване на следващия незабравим уикенд. Ако сте се влюбили в очараванието на Враца и региона, ви съветваме да разгледате още интересни маршрути и забележителности тук: https://openvratsa.bg/