Сливодолското падало – приказно кътче край Пловдив

  • Сливодолското падало – приказно кътче край Пловдив
    Сливодолското падало – приказно кътче край Пловдив

Една приятна идея за разходка около Пловдив е, намиращият се малко над Бачково, водопад Сливодолското падало.

Той е разположен в най-големия биосферен резерват на Родопите – Червената стена, в долината на Чепеларската река, както и по планинския рид Добростан в Западните Родопи. На територията му се намира долината на река Сушица.

До началото на пътеката се стига лесно. Тя тръгва точно след третия тунел по пътя между Асеновград и Смолян. Намира се на около 30 км от Пловдив.

Сливодолското падало е най-високо намиращият се водопад в Родопите. Водите му падат от височина 50 м. През лятото водната стена е по-малка, но мястото е все така живописно.

Пътека върви срещу течението на реката. Тя се пада ту от едната страна, ту от другата, като се пресича по сковани от трупи дървени мостчета. Пътеката е неравна, трябва да се ходи внимателно, защото на места се издига на десетина метри над реката.

Сливодолското падало – приказно кътче край Пловдив

На най-опасните участъци, където ширината ѝ не надминава метър, има метални въжета по скалите за опора. Зеленината в местността е приказна, а разнообразието на растителни видове е една от причините районът да бъде обявен за резерват. 

Водопадът е много красив, а точно над него се намира една приятна поляна, където може да си починете или да си направите пикник.