Селфи пред исторически паметник - престъпление?

  • Селфи пред исторически паметник - престъпление?
    Селфи пред исторически паметник - престъпление?

Нова забрана на Европейския съюз може да влезе в сила от следващата седмица. Става въпрос за това дали хората ще могат да публикуват свободно снимки с обществени сгради в социалните мрежи или не.

По света туристи си правят селфита пред исторически сгради и 1 милион такива селфита се правят всеки ден по света. В момента най-популярното място за фотографиране е Айфеловата кула в Париж, а след нея е Дисниленд в Орландо, Флорида, САЩ.

Проблемът идва от авторските права. Сега хората могат да снимат и публикуват снимки на модерни сгради и обществени арт инсталации без изрично одобрение от авторите. Ако новият закон бъде приет, хората ще трябва да имат съгласието на носителя на авторското право, за да публикуват снимки от исторически сгради от пътешествията си. Или ще трябва да потъмняват съответните обекти, за да не нарушават правата на архитекти и артисти.

Например, във Франция вече не е законно да се публикуват снимки от Айфеловата кула през нощта. Желаещите да направят такива снимки, трябва да искат разрешение от компанията, която поддържа светлините през нощта, защото осветлението се води за акт на изкуство и е защитено от закона.

От ЕС твърдят, че мярката засяга само фотосите с комерисална цел, но се появява страх, че и обикновените туристи могат да попаднат под ударите на закона. Все пак, това едва ли ще се случи, тъй като туристите са основен източник на приходи и основната им причина да са такъв е, че искат да се снимат до историческите сгради и паметници.