Среща с читатели в Кърджали и дарение на библиотеките в района

  • Среща с читатели в Кърджали и дарение на библиотеките в района
    Среща с читатели в Кърджали и дарение на библиотеките в района

На 28 юни (четвъртък), въпреки поройните дъждове, успяхме да се срещнем с част от своите читатели в град Кърджали, по покана на НЧ "Обединение - 1913".

В Литературен салон "Петя Караколева" към читалището се проведе представянето на последната ни книга "Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици". Нейният автор и фотограф - Боряна Кръстева разказа на дошлите любители на пътешествия за своите пътешествия из Източни Родопи. Сподели причудливите легенди за някои от местата в района като: Скално светилище "Чит кая" в с. Лисиците. Хората споделиха, че добре познават селото, но сега виждат светилището на върха. По него се забелязват издълбани скални ниши или кошери, както също са известни. Подобни могат да бъдат забеляни на много места в Източни Родопи, край селата -  ДъждовницаАнгел войвода, Равен, Ардино,  Ефрем, Широко поле, Долно Черковище.

Друг интересен обект, който Боряна представи, бе каменната гъба край село Женда и едно от най-мащабните скално-изсечени праисторически култови комплекси в Родопите - "Харман кая", край село Биволяне. Тя сподели за своите срещи с местните и мистичните истории, някои от които лично е преживяла. 

Среща с читатели в Кърджали и дарение на библиотеките в районаСнимка: НЧ "Обединение 1913", Кърджали

Авторката на книгата разказа и легендата за местността "Дамбалъ" - лековитият извор на алианите, който извира от една скала. Намира се между селата Груево и Летовник. Мястото е почитано както от християни, така и от мюсюлмани. Легендата за неговото създаване разказа за 40-те алиански светци, които се събрали на платото над скалата на обядват. Всеки от тях извадил по една от харните на боговете - грозде, фурми, цитрусови плодове. Нахранили се светците и се огледали за вода, с която да утолят жаждата си, но наоколо имало само скали. Тогава най-силният от тях - Яран баба, ударил с юмрук в скалата и оттам бликнала студена вода. Всички отпили, но водата не спирала да тече. Уплашил се светецът, че тя ще залее близкото село. Бръкнал в дисагите си, извадил парче вълна, мушнал я в извора и спрял водата. Тогава наредил: "Като не тече, нека поне да капе"... и така чак до днес.

Среща с читатели в Кърджали и дарение на библиотеките в районаСнимка: НЧ "Обединение 1913", Кърджали

В нощта на 5-ти срещу 6-ти май вярващи се събират на мястото, защото тогава водата е най-лековита. На този ден християните празнуват Гергьовден, а мюсюлманите Хъдърлез. Това е денят на братята Хъдър и Иляз, които вървят в двете противоположни посоки на света, за да помагат на хората. 

Среща с читатели в Кърджали и дарение на библиотеките в районаСнимка: НЧ "Обединение 1913", Кърджали

Дошлите на представянето също споделиха за някои от техните любими дестинации в Източни Родопи като пещера Утроба, тракийското светилище Татул, скалните ниши при с. Долно Черковище и други. Боряна обеща, че ще се върне отново по мистичните пътеки на Родопа планина.

На следващия ден - 29-ти юни, отново в читалище "Обединение - 1913", авторката на книгата се срещна с над 20 читалища от област Кърджали. Тя им разказа за книгата и за кампанията на Peika.bg "ЧЕТИ и ОТКРИВАЙ България", в която даряваме безвъзмездно "Мистични разходки" на български библиотеки и читалища. 

Среща с читатели в Кърджали и дарение на библиотеките в районаСнимка: НЧ "Обединение 1913", Кърджали

Присъстващите се запознаха с част от обектите в книгата и пожелаха да направят съвместно пътешествие с Боряна, която да ги разведе и да им разкаже за тези мистични дестинации. 

Среща с читатели в Кърджали и дарение на библиотеките в районаСнимка: НЧ "Обединение 1913", Кърджали

Ето и кои читалища поучиха бройка от книгата "Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици": 

1. Село Мост  - НЧ „НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ 1951” 
2. Кърджали, Кв. “Прилепци” 62 - НЧ „ГЕО МИЛЕВ 1962”
3. Село Жинзифово - НЧ „ПРОГРЕС 1956” 
4. Село Стремци - НЧ „ОГНИЩЕ 1944”
5. Село Глухар - НЧ „ПРОГРЕС 1971”
6. Село Фотиново - НЧ „ПРОБУДА 1948”
7. Село Добромирци - НЧ „ХРИСТО БОТЕВ" 
8. Село Кърчевско - НЧ „ПЕНЬО ПЕНЕВ 1985”
9. Село Пчеларово  - НЧ „ИВАН БУЮКЛИЕВ 1926”
10. Село Звиница - НЧ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ 1997”
11. Село Кирково - НЧ „НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ 1947”
12. Село Черноочене  - НЧ "ПРОБУДА 1952"
13. Кърджали - НЧ „ПЕТЪР МИРЧЕВ 1954”
14. Село Чифлик -  НЧ „ХРИСТО БОТЕВ 1948” 
15. Село Габрово - НЧ „Дръжба 1956"
16. Село Млечино  - НЧ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ 1950”
17. Село Костино - НЧ"Димитър Полянов-1962"
18. Кобиляне - НЧ „НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ 1956” 
19. Село Миладиново - НЧ „ХРИСТО БОТЕВ1956”
20. Момчилград - НЧ „НОВ ЖИВОТ 1926” 
21. Село Равен - НЧ„ХРИСТО СМИРНЕНСКИ 1974”
22. Село Звездел - НЧ „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ”
23. Село Енчец - НЧ „ИЗГРЕВ 1952”
24. Село Широко поле - НЧ „ЗОРА 1953”
25. Кърджали, НЧ "ОБЕДИНЕНИЕ 1913"

Много благодарим на НЧ "Обединение - 1913", Кърджали, които бяха наши домакини и организираха прекрасните срещи. Сърдечни благодарности на Габриела Щинова от РЕКИЦ „Читалища” Кърджали, която бе инициаторът на тези събития!

Среща с читатели в Кърджали и дарение на библиотеките в районаСнимка: НЧ "Обединение 1913", Кърджали

***

До момента 62 български читалища и библиотеки получиха като дарение последната ни книга, това са общо 146 копия, които могат да стигнат до всеки любопитен пътешественик!

Кампанията ни продължава. Подробности за нея следете в сайта!

Целите на нашата кампания  "ЧЕТИ и ОТКРИВАЙ България" са: да насърчи четенето и пътуването в България, да позволи на повече хора да имат достъп до актуална информация за пътешествия в страната, както и да да съхрани знанието за важните природни, културни и исторически обекти в родината ни. 

***