Стената на сълзите на Галапагос

  • Стената на сълзите на Галапагос
    Стената на сълзите на Галапагос

Островите Галапгос са известни със своята разнообразна флора и фауна, която е била идеалното поле за изследванията на Чарлз Дарвин, довели по -късно до развитието на теориите за естествения подбор и еволюцията. Историята на архипелага, която е свързана с хората, обаче е малко по-мрачна.

През 1832 г. островите са анексирани от Еквадор и скоро след това са превърнати в затворнически колонии. Осъдените са били докарвани от сушата, за да работят в земеделските ферми и плантации. Островите са били избрани за тази цел, заради отдалечеността си от континента, но планът не е проработил, защото суровите условия са били причина за поредица яростни затворнически бунтове.

34663

Може би най-известният остров-затвор на Галапагос е бил Исабела, където е открита колония през 1946 г. Тогава 300 затворници са откарани там, зада да строят безсмислена каменна стена за наказание за престъпленията си. Те трябвало да извървят дълги разстояния до кариерата, да изрязват големи късове вулканични скали и да ги откарват обратно на мястото на обекта. Множество затворници умрели по време на работата, а през 1958 г. те се вдигнали на бунт, който довел до затварянето на лагера през следващата година.

34662

Днес останките от тяхната Стена на сълзите все още са там и могат да бъдат видени.