Стоунхендж - най-известният мегалитен паметник в света

  • Стоунхендж - най-известният мегалитен паметник в света
    Стоунхендж - най-известният мегалитен паметник в света

Стоунхендж е най-известният мегалитен паметник в света.

 

Той е праисторически паметник в равнината Солсбъри в Уилтшир, Англия. 

Археологически находки свидетелстват, че мястото е имало култова значимост поне две хилядолетия преди да бъде изграден мегалитния комплекс. Строителството на рова и землената част е датирано около 30 век пр. н.е., а на каменното съоръжение основно към 24 – 21 век пр. н.е.

Стоунхендж - най-известният мегалитен паметник в света
Снимка: pixabay

Състои се от външен пръстен от вертикални стоящи камъни сарсен, всеки с височина около 4 метра, ширина 2,1 метра и тегло около 25 тона, покрит от свързващи хоризонтални камъни. Вътре има пръстен от по-малки сини камъни. Вътре са разположени отделно стоящи трилитони, два по-обемни вертикални сарсена, съединени от една преграда. Целият паметник, е ориентиран към изгрева на лятното слънцестоене. Камъните са поставени вътреземни работи в средата на най-плътния комплекс от паметници от неолита и бронзовата епоха в Англия, включително няколкостотин могили (надгробни могили). 

Една от най-известните забележителности в Обединеното кралство, Стоунхендж се смята за британска културна икона. Той е законно защитен древен паметник от 1882 г., когато законодателството за защита на историческите паметници е въведено за първи път във Великобритания. В сайта и околностите му са добавени към ЮНЕСКО и списък на световното културно наследство през 1986 година Стоунхендж е собственост на Короната и управлявани от английски наследство.

Стоунхендж - най-известният мегалитен паметник в света
Снимка: pixabay
 

Старинни вярвания

Археологът Жакета Хоукс казва: “всяко поколение има онзи Стоунхендж, който заслужава или желае.”

През 12 век смятали, че гиганти са донесли камъните от Африка в Ирландия, а Мерлин ги е преместил в Британия. През 17 век антикварят Джон Обри, откривайки 56-те ями, излага теорията, че паметникът е друидско светилище. А в началото на 19 век става популярна теорията, че Стоунхендж е грамадна астрономическа обсерватория.

Вярванията днес

Всъщност, учените не са сигурни. Има множество теории относно това кога, как и защо е бил създаден комплексът. Все пак повечето от тях са съгласни със следното: Стоунхендж е създаден в третото хилядолетие пр.н.е. Строежът му е отнел около 1500 години и е имал три основни фази. При всеки нов етап, предходната постройка е била напълно разрушавана.

Стоунхендж - най-известният мегалитен паметник в света
Снимка: pixabay

Лунен календар

Стоунхендж може да служи като лунен календар – чрез разположението на камъните се предсказват всички лунни събития за хиляди години напред. За да бъдат прогнозите точни обаче, „календарът“ трябва да бъде настройван на всеки 300 години, като камъните се преместват с по едно място. Според някои теории мястото е било използвано и за поклонение пред древните божества, както и за погребение на важни особи.

Ако посещавате Англия, задължително отделете време, за да видите това древно чудо, чиято загадка може да остане неразгадана завинаги.