Топ 15: Невероятни, но истински факти за Уелс

  • Топ 15: Невероятни, но истински факти за Уелс
    Топ 15: Невероятни, но истински факти за Уелс

Ръгби, нарциси и дъжд (ох, този безкраен дъжд...) - може би това са най-честите асоциации, които правим, когато чуем за Уелс.

Всъщност има доста повече интересни неща, което можем да научим за това островче, наречено „Земята на песента“ и което е една от 4-те съставни части на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия...

1. Подобно на Исландия, и в Уелс има мнооого овце. Общият им брой е четири пъти общото човешко население.

2. В страната има два официални езика – английски и уелски. Само 21% от цялото население на Уелс може да говори втория.

3. Макар да използват азбука, близка до английската, в уелската писменост липсват буквите K, Q, V и Z.

4. Уелс може да се похвали с най-много замъци на квадратна миля – общо над 600 замъка, повече, отколкото където и да е другаде по света.

5. Сред замъците особено забележителен е този на митичния крал Артур. Камелот – кралството, което се управлява от него, пък се позиционира на мястото на един от трите римски легионни крепости на Великобритания. (Препратка към сериала „Приключенията на Мерлин“)

6. От националния флаг на страната ни приветства червеният дракон. И тук връзката води право при крал Артур и магьосника Мерлин – вторият настоява, че войниците в кралството са под командването и покровителството на митологичното животно.

7. Национални ембелема на Уелс всъщност не са само червеният дракон и жълтият нарцис. Праз лукът е третият национален символ с не по-малко значение.

8. Най-старото дърво в Уелс е с неточно установена възраст (между 4000 и 5000 години) и е едно от най-възрастните в Европа и в света изобщо.

9. Връх Еверест е кръстен на уелсец- сър Джордж Еверест – уелски геодезист и картограф, военен и инженер.

10. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll-llantysiliogogogoch е име на град в Северен Уелс, който се превежда като "Църквата на Света Богородица в хралупата на белите лешникови дървета в близост до бързия водовъртеж от Свети Тисилио от червената пещера". Това се смята за едно от петте най-дълги наименования на места в света. Вижте другите четири.

И още: тази свръхдълга дума е използвана като тайна парола във филма „Барбелла“, заснет през 1968 г. Налагало се е героите във филма да я изричат всеки път, когато искали да влязат в тайната съпротива (сюжет във филма).

11. Стадион Милениум в Кардиф има най-големия подвижен покрив на спортна арена в света.

12. През 1814 година в град Ландифиоег се водил дуел между двама мъже, поводът за който били неприлични коментари по адрес на сервитьорка в местно заведение.

13. Освен предани защитници на джентълменството, уелсците си ги бива и в подходящите асоциации. Доказателство за това са двете малки островчета – Дъ Мамбълс (The Mumbles), които са получили наименованието си от френската дума „mamelles“, която означава „женски гърди“.

14. Първата лагерна пивоварна в Британия е открита от немски емигранти през 1881 г. в Рексъм, Уелс. Лагерът в Рексъм дълго време е единственото място, от което британските кораби можели да получават наливна бира.

15. Още на тема алкохол – в Уелс до 1960 г. е забранено да се продават каквито и да е алкохолни напитки в неделя. Тук се открива странна зависимост – законът влиза в сила през 1881 година, точно когато се открива лагерът с наливна бира. Е, каквато и да е била причината, правилото вече е ликвидирано от няколко десетилетия.