Интересни преживявания в Азербайджан (част 1)

  • Интересни преживявания в Азербайджан (част 1)
    Интересни преживявания в Азербайджан (част 1)

Азербайджан се намира на кръстопът между Европа и Азия и има 9 от 11-те отделни климатични зони.

Когато заключването приключи и сте готови да пътувате отново, помислете за Азербайджан с невероятната му култура, пейзажи и жизненост.

С достойни за Instagram спомени и моменти, изключителна гама от дестинации и гастрономическо приключение, Азербайджан обещава топло посрещане и незабравими преживявания.

Ще го намерите на кръстопътя на Европа и Азия и предлага исторически разходки до съвременни архитектурни паметници и средновековни обекти на световното наследство на ЮНЕСКО.

Азербайджан има 9 от 11 отделни климатични зони и следователно невероятни гледки на пейзажи от буйни планини до плажове, гори и още много други.

Ето нашите предложения за интересни места за посещение и дейности, с които да се занимавате, докато сте в Азербайджан:

Потопете се в историята на града в Ичери-шехер в Баку

Интересни преживявания в Азербайджан (част 1)
Снимка: pixabay

Стените на Ичери-шехър шепнат древните мистерии на града. Известен като стария град или вътрешния град, той се намира в сърцето на Баку и представлява лабиринт от тесни пътища

с варовикови сгради. Гледка, която е трудно да се пропусне, е дворецът на Ширваншасите и Моминската кула, и двете включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Дворецът е известен като перла на азербайджанската архитектура, тъй като се състои от няколко различни структури, построени през вековете, като всяка от тях добавя красива смесица от средновековни, азиатски и ислямски влияния.

Друга загадка е Моминската кула. Тази кула обърква историците с изобилие от теории за нейния произход и точната дата на строителството, въпреки че около нея са отбелязани красиви писания, които намекват за възможните й корени.

Изградена в местност, населявана от времето на палеолита, Старата крепост на Баку е съхранила влиянието на характерните особености от много култури, като зороастрийска, сасанидска, арабска, персийска, ширванидска, отоманска и руска. Вътрешният град (Ичери шихер) е запазил голяма част от защитните си стени, издигнати през дванадесети век. Моминската кула е изградена през дванадесети век върху постройки, датиращи от седми – шести век преди новата ера. През петнадесети век е построен Двореца на Ширваншаховете, който е една от перлите на азербайджанската архитектура.

Разгледайте огнения храм на Ateshgah и горящата планина в Yanar Dag

Интересни преживявания в Азербайджан (част 1)
Снимка: pixabay

Огненият храм Ateshgah изумява посетителите с очарователните си пламъци и разполага с 16 надписа, които крият вековни тайни.

Този зороастрийско-индуски храм в Сурахани датира от 19-ти век и е смесица между западните и източните култури. Мистичният храм със сигурност ще остави вас и децата в страхопочитание.

Друго място, символизиращо многото връзки на страната с огъня, е Янардаг или „Горящата планина“, огнен хълм, който от векове пламти с 10-метрова пламъчна стена.

Отдайте се на хубаво вино

Интересни преживявания в Азербайджан (част 1)
Снимка: pixabay

Тъй като подножията и долините на кавказката страна са идеални за отглеждане на лозя, този регион е произвел едни от най-добрите вина през своята 6000-годишна винена история. Благодарение на географското местоположение на Азербайджан, винопроизводството винаги е било отлична част от неговата култура. Всъщност виното е тук още преди Азербайджан! Практиката предшества модерните граници, които разделят региона на Кавказ.

Азербайджанските винарни използват широко известни сортове грозде, включително Мерло, Пино Ноар и Каберне Совиньон, Шардоне, Вионие и Пино Блан. Но има и няколко важни пан-кавказки и местни сортове. Наред с класиката, Азербайджан има и бързо нарастващо търсене на други не гроздови вина, най-вече на напълно ароматизирани вина на основата на нар, които в момента са любими сред младите социални среди на Баку.