Трамваите на Лисабон

  • Трамваите на Лисабон
    Трамваите на Лисабон

Първата трамвайна линия започва да работи през 1901 г., превозвайки пътници от Cais do Sodré до Algés. Повече от век, след като започнали да се движат из португалската столица, трамваите са символ на Лисабон и продължават да обикалят града, превозвайки до 42 пътници, докато се плъзгат по мрежата от релси с помощта на макара. 

Научите повече за над 100-годишната история на този вид транспорт, превърнал се в символ на Лисабон:

Известният трамвай 28

Трамваите на Лисабон
Снимка: Unsplash

Маршрутът на трамвай 28 е около 48 минути, пренасяйки пътниците нагоре, надолу и през исторически квартали като Graça, Alfama, Chiado и Campo de Ourique. Едно истинско приключение в сърцето на Лисабон. 

Вместо номер 28, този трамвай, който започва маршрута си от площад Мартим Мониз и завършва близо до най-емблематичното гробище на Лисабон, в Празерес, съвсем спокойно би могъл да носи името „desire“, точно както в известния филм на Елия Казан.

Това е най-популярният трамвай в Лисабон и понякога е трудно човек да се качи, като се има предвид големият интерес, който предизвиква сред туристите. Те са привлечени от факта, че пресича известни квартали, от криволичещите улици, по които се движи, и стръмните изкачвания и спускания. Въпреки че е уникална туристическа атракция, трамвай 28 продължава да се използва и от местните жители. 

Ако се качите на този трамвай, вашето пътуване ще започне от площад Martim Moniz, в покрайнините на центъра на Лисабон. Имайте предвид, че повечето пътници се качват на тази спирка, така че алтернатива е да започнете от другия край, в Prazeres, и да следвате маршрута в обратната посока.

Докато се изкачвате по металните стълби на този лисабонски трамвай, ще бъдете пренесени в друг свят. Кондукторът, кожените седалки, предупрежденията „пазете се от джебчии“ и други лакирани дървени детайли правят това преживяване подобно на пътуване във времето. 

Следвайки Rua da Palma, към Anjos, покрай най-дългото авеню в Лисабон, Almirante Reis, трамвай 28 се изкачва до един от най-големите хълмове на Лисабон, Graça. Следва една от най-забавните части на пътуването- спускането през Алфама. 

Улиците най-накрая се разширяват, когато трамваят се приближи до катедралата. Когато навлезе в Chiado, той минава покрай Факултета по изящни изкуства, заобикаля площад Camões и достига до Santa Catarina, преди да се спусне надолу по Calçada do Combro, една от най-стръмните улици в историческия център.

Това води до Сао Бенто, кварталът, в който се намира сградата на парламента, преди да се изкачите отново към Естрела, с нейната базилика отляво и величествената градина отдясно. Последният квартал, през който ще преминете, е Campo de Ourique, преди трамваят най-накрая да спре пред портите на гробището Prazeres, където са телата на някои от най-известните личности на Португалия, като поета Марио Чезарини, художника Хосе Малхоа или автора Хосе Кардосо Пиреш. 

Трамвай 12

Трамваите на Лисабон
Снимка: Unsplash

Номер 12 има най-краткия маршрут от всички лисабонски трамваи. Той се движи в кръг, който започва от Martim Moniz и стига до замъка.

Трамвай 12 предлага 21- минутно пътуване с 11 спирки, но ще ви отведе до най-високия хълм в града, до замъка Свети Хорхе.

Старият трамвай номер 12 спира на някои от същите точки като 28. И двата тръгват от Praça Martim Moniz и спират на площад Portas do Sol или Santa Luzia Belvedere, един от най-добрите в Лисабон, който предлага гледка към покритите с плочки покриви и сгради.

След като стигне до портите на замъка Saint Jorge (Limoeiro), трамваят се спуска покрай катедралата, след това следва Rua dos Fanqueiros в центъра, преди да се върне обратно към началната си точка.

Номер 15, крайречният трамвай

Много от трамваите номер 15 са модерни, но понякога и по-стари модели трамваи изненадват пътниците.

Ще ви трябва малко късмет, за да хванете един от тези по-стари трамваи по този маршрут, който минава от Praça da Figueira до Algés. Повечето от трамваите номер 15 са модерни, произведени през 90-те години и са насочени повече към ефективност и скорост, отколкото към исторически чар. Независимо от това си струва да предприемете пътуването по маршрут номер 15, тъй като той е единственият в града, който ще ви отведе по брега на реката.

Започвайки от Praça da Figueira, който е бил един от основните пазари за продукти, отглеждани в покрайнините на града, трамвай номер 15 предоставя на пътниците си изглед към една от перлите в короната на Лисабон, Praça do Comércio, със своите аркади и огромен открит площад. 

Следващата спирка е Cais do Sodré, който в миналото е бил (и остава) популярно място за барове, нощен живот и музика. Преди години тук са идвали моряците да давят мъката си, да се забавляват и да си починат. Днес районът е доминиран от клубове и места за отдих като Music Box или Pensão Amor.

Ако останете в трамвая ще пътувате успоредно на реката, към Алкантара, където се намира музеят Carris (компанията, която управлява лисабонските трамваи). Тук можете да направите пътуване през историята на градския транспорт в Лисабон, чрез снимки, униформи, трамвайни билети, трамваи и стари автобуси, от дните, когато вагоните са били теглени от животни (Carris съществува от 1872 г.).

Акцентът на маршрута тепърва предстои. Много туристи слизат от трамвая до кулата Белем, едно от най- символичните места в Лисабон, тясно свързано с откритията. Манастирът Жеронимуш и кулата Белем са тясно свързани с историята на страната и са задължителни за всеки посетител.

Дори вашият вкус да е по-съвременен, все още има какво да се види, като културния център Белем и MAAT – Музей на изкуството, архитектурата и технологиите.

Трамвай номер 18 продължава да се движи по брега на реката, в Алкантара обаче се отклонява нагоре към двореца Ахуда.

Трамвай 24

Трамваите на Лисабон
Снимка: Unsplash

Много местни жители използват трамвай номер 24 по чисто практически причини, тъй като той свързва центъра на града с бизнес района. Въпреки това, 24 е единственият трамвай в Лисабон, който ще ви отведе до прекрасния район Príncipe Real.

Маршрутът му започва от Largo de Camões и са необходими около 29 минути, за да стигнете до Камполиде. Този маршрут дава възможността да опознаете някои емблематични места като São Pedro de Alcântara Belvedere, който гледа към града, или Príncipe Real с неговите дворци, бистра и магазини. 

Този район е дом на една от най-красивите градини в града, където 140-годишен гигантски кипарис нежно размахва клоните си, за да поздрави посетителите. 

Градината е заобиколена от дворци, които някога са оживявали Лисабон с пълните си зали в дните, когато благородниците са се състезавали за най-добро парти. 

Трамваят продължава маршрута си покрай Rua da Escola Politécnica – която често е била пресичана от известния автор Eça de Queirós, на път за Confeitaria Cister – Ботаническата градина и Националния музей по естествена история и наука. Преди да пристигнете до вашата дестинация, в Камполиде, можете да се полюбувате на противоречивия комплекс Amoreiras, проектиран от Tomás Taveira, който е първият голям модерен търговски център в Португалия.

Трамвай 25

Трамваите на Лисабон
Снимка: Unsplash

Квартал Лапа, с неговите имения с изглед към реката, много от които сега са посолства, нямаше да е същият без трамвай номер 25. Пътуването започва от Praça da Figueira и завършва в Campo de Ourique.

Трамвай 25 започва пътуването си от централния квартал Baixa, тръгва по Rua de São Paulo и Conde Barão и стига до Santos. Това е мястото, където започва да се изкачва до Сантос-о-Вельо, очарователен сектор, който е дом на квартал Мадрагоа и един от най-уникалните и красиви музеи в страната, Националния музей на класическото изкуство.

Сантос-о-Вельо е само на няколко минути от Лапа, бляскав квартал на върха на хълм, окъпан в светлина. Лапа е дом на няколко посолства, с техните великолепни частни градини. 

Това е и мястото, където можете да намерите една от най-типичните фадо къщи в Лисабон, Sr. Vinho, където можете да опитате традиционна португалска кухня и да слушате изпълнения на Алдина Дуарте или Гизела Жоао.

След като напусне Лапа, този трамвай се насочва към Estrela и спира точно пред базиликата, преди да продължи към последния участък от маршрута си, спирайки пред грандиозната църква Santo Condestável и гробището Prazeres.

Фуникулярите

Трамваите на Лисабон
Снимка: Unsplash

Въпреки че визуално много приличат на трамваите, фуникулярите Glória, Lavra и Bica играят различна роля, като помагат на хората да се изкачват и слизат по някои от най-стръмните хълмове на Лисабон. 

Средно едно пътуване с фуникуляр отнема малко повече от три минути. Най-дългият е Bica, изкачването от Rua de São Paulo до Calhariz отнема 5 минути. Иначе това изкачване би отнело много време и много усилия.

Освен Bica, има и други невероятни фуникуляри в Лисабон, а именно Glória Elevator, който свързва Restauradores, в подножието на Avenida da Liberdade, до São Pedro de Alcântara Belvedere, до Bairro Alto; както и фуникуляра Lavra, който минава между Largo da Anunciada, зад Avenida da Liberdade, и Rua Câmara Pestana. От тази точка можете да се отправите пеша, за да откриете двете красиви градини на Campo dos Mártires da Pátria и прекрасния и почти скрит Jardim do Torel.