Уикенд идея: Екопътека до Преображенски манастир

  • Уикенд идея: Екопътека до Преображенски манастир
    Уикенд идея: Екопътека до Преображенски манастир

Екопътеката е една от най-живописните в Търновска област. От нея се открива гледка към град Велико Търново. А както знаем, старопрестолнината е сред най красивите селища в България.

Екопътеката започва от квартал Варуша - в старата част на Търново. В нея се намират къщата с маймунката и хан "Хаджи Николи", построени по проект на Колю Фичето.

От там пътеката продължава през "Картала". Известен е като богаташкият квартал на Търново. Той е изключитлено красив и с много къщи.

След това пътеката преминава през местност "Зелени дол", за да достигне до водопад. Следва вървене по западния скален венец до прохода Дервент. От там се достига до манастира. Разходката завършва с мигове на отмора в светата обител.

Маршрутът не е много стръмен, с изключение на няколко малки участъка. Пътеката е тясна но е маркирана и няма как да се изгубите. Пътешествениците, които се движат по нея, ще сменят релефа и ще преминават през поляна, мост, вървейки по възвишение.

Екопътеката е създадена през 2001 г. Typиcтичecкo дpyжecтвo “Tpaпeзицa-1902” пo пpoeкт нa Училищeн клyб пo тypизъм “TУР-2000” пpи ОУ “Бaчo Киpo”, Вeликo Tърново. 

Текстът е изпратен от Мая Джамбазова за рубриката "Стани автор"