10 от Великите градини на Италия

  • 10 от Великите градини на Италия
    10 от Великите градини на Италия

Хубава е тая пуста Италия! Дворци, канали, плажове, храна, лозя, маслини, вино, коктейли белини и ... градини!

Направо се надрусва човек и му се наместват всички чакри като зърне зелено в Италия (не долари и евро, а онова, истинското зелено). А не дай си боже някъде там случайно да проблясват водните пръски на фонтан!

Наскоро, ровейки се из разни сайтове за дромомани, случайно прочетох, че имало някакво животно, наречено Велики италиански градини (Grandi giandini italiani). Не, че и преди това не знаех, че италианците под път и над път си имат разни разкошни паркове, градини и задни дворчета към дворци и вили. Или че вече не съм отметнала няколко такива (сигурно и вие така). Но се оказа, че туристоугодният италиански народ си е направил труда да систематизира и подреди уж-най-добрите 120 от тях в специален списък – за да не пропусне някоя забележителност негово величество пътуващият човек. Или това е просто още един начин да ви изкушат да им дадете нещо допълнително в банкнотнозелено срещу нещо в италианскоградинскозелено.

Ако и вие сте пристрастени към забележителности с дървета, храсти и поляни, ама не какви да е, ами произведения на парково-градинското изкуство – то следващите няколко идеи може би ще влязат най-отгоре и във вашия списък със задачи за следващата ви италианска експедиция. Това са десетина от градините, които съм си избрала на някакъв си свой безразборен принцип – известни са ми отпреди (вероятно защото са им от най-известните), била съм там, каня им се отдавна или съм им се наканила преди малко, ровейки из списъка със всичките 120. Няма да ви разправям за всяка поотделно какви ненагледни храсти и дървета има и колко ослепително й блестят фонтаните – защото голямо повтаряне ще падне. По-скоро ще ви споделя в кой район са и евентуално с какво може да ги съчетаете наоколо.

Вила Д`Есте, Тиволи – лятната вила на кардиналите от рода Д`Есте, на трийсетина километра от Рим, може да стигнете лесно с влак и автобус. Идеална еднодневна разходка около Вечния град. В Тиволи има доста приятни места, на които да се порадвате и е възможно денят да се окаже твърде къс. Не е за изпускане Вила Адриана – още една крайградска вила с градини. Тази обаче – от времето на Древен Рим.

10 от Великите градини на Италия

Източник снимка: www.visittivoli.eu

Вила Д`Есте, езерото Комо – отново вила на кардинал. Обаче няма нищо общо с фамилията Д`Есте. Просто през 19-и век една английска принцеса я купила и й дала това име. По-късно руската императрица Мария Фьодоровна Романова наела вилата за кратка двумесечна ваканция, но толкова й харесало, че престоят й се проточил цели две години, докато не се наложило да се върне обратно в Петербург. В последствие вилата била превърната в луксозен хотел, какъвто е и днес. Може би най-известният от многото такива по бреговете на езерото Комо. Близо е до Бергамо и Милано.

10 от Великите градини на Италия

Източник снимка: www.grandigiardini.it

Градините Боболи, Флоренция – във Флоренция силните на деня не били кардинали, а банкери – фамилията Медичи. А градините били задният двор на Двореца Пити – главното им седалище. Други „велики градини“, на които може да се порадвате в града са Градините Бардини. Флоренция и съкровищата й (повече за тях тук) се комбинират добре с пътувания до Болоня и Пиза (заради удобните полети от София, наред с туристическите им достойнства).

10 от Великите градини на Италия
 

Източник снимка: www.grandigiardini.it

Реджиа ди Казерта – най-характерното там е алеята с фонтаните, преливащи един в друг и простиращи се докъдето ви стига погледа. Разходете се някакви си 2-3 километра по протежението им нагоре по лекия хълм и се порадвайте на гледката от хоризонта… към двореца и другия хоризонт. За двореца на Бурбоните и безкрайния му парк сме си разказвали повече в материала за интересните места около Неапол тук.

10 от Великите градини на Италия
Снимка: Личен архив/Мария Захариева
 

Снимка: Мария Захариева

Изола Бела, езеро Маджоре – остров, дворец, градина с разкошни тераси и гледки в едно. Но незнайно по каква политическа, икономическа или дипломатическа причина, тази хубавица не се е класирала в списъка със 120-те. В моя списък обаче е най-най-най-отгоре и е време най-после да я вместя в графика. Споделям ви я, защото вярвам, че и вие не бихте отказали среща с нея. Наоколо са ви Милано, Бергамо, езерото Комо, а на един поглед/разходка с лодка разстояние ви е и швейцарската граница. 

10 от Великите градини на Италия

Източник снимка: www.isoleborromee.it

Ватиканските градини – казваме чао на кардиналските вили и се издигаме в туристическата си кариера с гостуване при папата. В продължение на векове градините са били тихото местенце за размишление на техни светейшества. Днес обаче и вие можете да ги използвате като място, където да се кротнете и да смелите впечатленията, натрупани в безкрайните коридори на Ватиканските музеи.

10 от Великите градини на Италия

Снимка: Stefan Bauer, www.ferras.at

Папските градини в Кастел Гандолфо – оставаме на гости на папата, този път в неговата лятна вила в околностите на Рим. От 2015 година насам, не само може да посетите тази резиденция, а и да стигнете до нея със специален папски влак, който придвижва уважаемите посетители от и до Ватиканските градини. Католическата църква с грижа за туриста!

10 от Великите градини на Италия
Снимка: Guliver/Getty Images

Източник: Guliver/Getty Images

Изола дел Гарда, езеро Гарда – да се отбележим в още едно от големите италиански езера. На живописна скала сред езерото е кацнал дворец във венециански стил, настъпващ тераса-градина, заобиколена от още градини, потъващи във водите на езерото. Този път, освен вездесъщите Бергамо и Милано, на една ръка разстояние ви е Верона, а на две – Венеция.

10 от Великите градини на Италия

Източник снимка: www.grandigiardini.it

Вила Сан Микеле, остров Капри – прехвърляме се към средиземноморските острови около Неапол. Шведският дворцов лекар, който я построил в началото на 20-и век, я описва така: „Домът ми трябва да е отворен към слънцето и към шума на морето, като гръцки храм и светлина, светлина, светлина навсякъде“. Освен една от най-добрите гледки към неаполитанския залив, в градините може да се видят и запазените руини от римска вила, измежду смесица от типични за района средиземноморски растения и такива, донесени от други континенти.

 

10 от Великите градини на Италия

Източник снимка: www.capri.com

Каза Кузени, Таормина – и за финал - една сицилианска градина – за да не се сърди най-големият италиански остров и цяла Южна Италия, която доста пренебрегнахме дотук. А и защото Сицилия стана популярна дестинация за лятната ваканция на доста българи. Каза Кузени била построена в началото на 20-и век от английски художник, на бърза ръка се превърнала в Международен център за изкуство, в който свои произведения са оставили множество артисти, сред които Салвадор Дали и Пабло Пикасо. Декоративни елементи в градините са естественият пейзаж и гледките към вулкана Етна и залива Наксос, на които се наслаждавате сред цветно-ароматно изобилие от английски рози, африкански растения и сицилиански цитруси. Или поне така казват. Който пръв ги пробва, да обади дали успях много да излъжа.

10 от Великите градини на Италия

Източник снимка: www.grandigiardini.it

Лек път и да ви върви по градини!