Виктория – перлата на Африка

  • Виктория – перлата на Африка
    Виктория – перлата на Африка

Виктория е най-голямо от Великите Африкански езера. С размерите си се нарежда на трето място в света след Каспийско море и Горното езеро в Северна Америка и на второ сред сладководните езера.

През 1858 г. езерото Укереуе е „открито” от английския изследовател Джон Ханинг Спик и е наречено Виктория. То е най-голямото тропическо езеро в света и е сравнително плитко – най-голяма дълбочина е 84 м, а средната – 40 м.

Намира се на плато в западната част на африканската Голяма рифтова долина и граничи с Танзания, Уганда и Кения. Бреговата линия на Виктория е с дължина 3440 км и повече от 3000 острова, много от които са населени.

Езерото е възникнало едновременно с падините на езерата Едуард и Алберт преди около 750 000 години, нарушавайки посоката на оттока на водите в района, които по онова време са изтичали към река Конго.

Виктория – перлата на Африка

Назапад и насевер от езерото се намират хълмисти възвишения и плата, савани и гори, където могат да се намерят множество ендемити. Могат да се срещат над 310 вида дървета и храсти, 280 вида птици и над 300 вида пеперуди.

Наизток и югоизток от езерото пък има обширни савани, покрити от редки акациеви и камфорови гори. Районът е известен с големите сезонни миграции на тревопасните бозайници.

Виктория – перлата на Африка

Н юг от езерото пък има широколистни дървета с височина 15-20 м, а под тях се крие втори етаж от храстовидни растения и тревиста растителност. Растенията, които са характерни за този регион, наброяват около 850 вида. Тук се срещат и много представители на африканската фауна.

***