Винени и гурме дестинации за септемврийски уикенд в Европа

  • Винени и гурме дестинации за септемврийски уикенд в Европа
    Винени и гурме дестинации за септемврийски уикенд в Европа

Септември е месецът, в който лозята узряват, фермерските пазари се пълнят с пресни продукти, а храната и виното се превръщат в истински празник. Това е и най-доброто време за кулинарни пътешествия из Европа.

Ето няколко винени и гурме маршрута, които ще ви изкушат да стегнете багажа за дълъг уикенд.

1. Тоскана, Италия – Кианти и тосканска кухня под златното слънце

Септември в Тоскана е сезонът на гроздобера (vendemmia). Можете да посетите малки семейни изби, да дегустирате Кианти директно от бъчвата и да опитате класически тоскански ястия като pappa al pomodoro и bistecca alla fiorentina. Най-доброто преживяване? Вечеря на открито сред лозята.

2. Шампан, Франция – Пътят на мехурчетата

Регионът Шампан през септември е оживен от прибиране на реколтата. Посетете Реймс или Еперне, за да влезете в подземните тунели, където отлежава шампанското, и да дегустирате реколти с различен характер. Съчетава се прекрасно с гурме хапки като стриди и френски сирена.

3. Дуро, Португалия – Река, хълмове и портвайн

Долината на река Дуро е сред най-красивите винени региони в света. Септември предлага топли дни, но не и горещини, а лозята са в най-живите си цветове. Опитайте местния портвайн и кулинарни специалитети като bacalhau à brás. Пътуването с влак по поречието е самостоятелно преживяване.

4. Сан Себастиан, Испания – Пинчос и звезди Мишлен

Сан Себастиан в Баския е кулинарна столица със световна слава. Улиците са пълни с барове, предлагащи пинчос – малки гурме хапки, съчетани с местни вина. А за любителите на висшата кухня – тук има едно от най-големите струпвания на ресторанти със звезди Мишлен в света.

5. Сицилия, Италия – Средиземноморски аромати и вулканично вино

Сицилия предлага уникално вино от склоновете на Етна, както и неповторима кухня – от arancini и свежа морска храна до сладки изкушения като cannoli. Септември е чудесен за комбиниране на гастрономия с разходки из историческите градчета и крайбрежието.

Съвет за гурме пътуване:

Резервирайте дегустации и гурме вечери предварително – септемврийският сезон е популярен, особено в известните винени региони. И не забравяйте – опитвайте местните вина на място – това е част от чара.