Вижте новите условия за пътуване на българите в Европа

  • Вижте новите условия за пътуване на българите в Европа
    Вижте новите условия за пътуване на българите в Европа

За нови условия за пътуване на българите в Европа съобщиха от МВнР.

Гърция ще иска с PCR тестове за влизане в страната до 25-и октомври, съобщават от външно министерство. От там предупреждават, че гръцкото правителство е удължило от днес до 25 октомври 2020 г., включително, срока на прилаганите до момента временни ограничения и изисквания за влизане в страната през сухопътните, морските и въздушните граници. Така изискванията, които остават без промяна, са част от мерките срещу разпространението на COVID-19. Продължава да е в сила и условието всички пристигащи граждани да са попълнили формуляр за локализиране на пътници (PLF), както и да разполагат с генерирания от него QR код. Задължително е пътниците да представят и PCR тест с отрицателен резултат, направен до 72 часа преди пресичането на гръцката граница. Изискванията се прилагат по отношение на пристигащите с моторни превозни средства, самолет или плавателен съд. PCR тест не се изисква за шофьорите на камиони, но ако преминават през ГКПП „Илинден – Ексохи”, в кабината може да бъде само водачът, който също трябва да представи предварително генериран QR код.

От МВнР припомнят, че преминаването на камиони за транспорт на стоки е възможно през граничните контролно-пропускателни пунктове Промахон, Какавия, Кристалопиги, Евзони, Нимфея, Орменион, Кипи и Екзохи.

От ведомството изтъкват, че при необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

Междувременно стана ясно, че няма да има ограничения за идващите от България в Италия до 16-и ноември.

Страната ни ще продължи да бъде в „добрия” списък от страни, от които се влиза свободно в Италия.

Италианското правителство публикува на сайта си новия указ с мерки срещу COVID-19, който влиза в сила на 14-и октомври и ще бъде валиден до 14-и ноември.

Влизащите в Италия от България ще подписват само декларации, подобно на тези от други страни от ЕС, че не са пребивавали в предишните 14 дни в една от страните от „опасните” списъци.

Всички, които влизат в Италия от Белгия, Франция, Великобритания, Северна Ирландия, Нидерландия, Чешката република, ще трябва да покажат на границата отрицателни тестове за коронавирус, направени до 72 часа преди пристигането. Ако нямат такива, трябва да се подложат на тестове до 48 часа от влизането си и до резултата да бъдат под изолация.

Естония също промени мерките, като отпада ограничението за самоизолация на пътуващи от България до там. Правителството на Естония преразгледа, считано от 12 октомври 2020 г., правилата за самоизолация, които се прилагат при преминаването на границата на страната. Задължителна самоизолация няма да се прилага за лица, пристигащи в Естония от държава от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, Шенгенското пространство и държава, включена в общия списък на ЕС с процент на инфекция под 50 души на 100 000 жители. Новото правило включва и следното условие: ако степента на инфекция в страната на произход е между 25 и 50, изискването за самоизолация зависи от това дали степента на заразяване е по-ниска или по-висока от 1,1 пъти от естонското ниво, т. е. всички лица от държава със степен на инфекция над 1,1 от тази в Естония, подлежат на задължителна карантина. Освен това, ако дадено лице пристига в Естония от страна с процент на инфекция 50 или повече на 100 000 жители, то във всички случаи трябва да остане в самоизолация. Задължението за самоизолация не се разпростира върху пътниците, които пристигат в Естония от държава с ниво на инфекция – под 25 души на 100 000 жители през последните 14 дни.

Ограничението на свободата на движение няма да се прилага за пътници, пристигащи от: България, Кипър, Финландия, Германия, Гърция, Латвия, Лихтенщайн, Норвегия и Ватикана.

При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Хелзинки, в работно време на телефони: (+358 9) 458 4055, (+358 9) 458 4035, а в извънработно време на номер (+358) 44 055 0547

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център”: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката „Пътувам за...".