Кремообразен, сладък, маслен и изключително миризлив - това е плодът дуриан. За него казват, че или ще го заобичаш от първата хапка, или ще се отвратиш както от вкуса, така и от аромата му завинаги.
Едно обаче не може да се отрече - дурианът е наистина уникален плод, който не може да се сравни с нищо друго. Неговата родина е Югоизточна Азия. Най-популярен е в Тайланд, Малайзия, Индонезия, Сингапур и Филипините.
Дърветата, които дават този плод, достигат от 20 до 50 метра височина. Съществуват много различни видове и сортове дуриан, някои с по-остър отличителен вкус, а други малко по-леки и по-приемливи за голяма част от чужденците, които идват в Азия.
Външният вид на дуриана е доста респектиращ, заради бодливата му обвивка. Вместо на плод, той по скоро прилича на смъртоносно оръжие, но това също е част от чара му. Вътрешността му обаче е супер кремообразна, обикновено е жълта или кремава на цвят. Консистенцията му е мека, ако плодът е добре узрял.
Въпреки всичко изброено до тук, дурианът е най-известен с миризмата си. Някои я описват като "мръсни чорапи", "ферментирал чесън и лук", а други като "най-сладкият парфюм". Иди разбери кое е истина и кое - не! Всичко е доста субективно и е въпрос на лични предпочитания, и вкус.
Само ще кажем, че ароматът е толков силен, че може да се задържи в продължение на дни, точно затова плодът дуриан е забранен за консумация в обществени сгради, както и в градския транспорт в Югоизточна Азия.
Ето и няколко интересни факти за дуриана:
- Сезонът на дуриан в Тайланд е от април до август.
- В Банкок дурианът може да бъде открит целогодишно.
- Плодът е забранен от много хотели и обществени места.
- Дуриан е известен и като "царя на плодовете".
- Мангостин, известен като „царицата на плодовете”, допълва дуриана перфектно.
- Важно: Не яжте дуриан и не пийте алкохол едновременно. Това повишава кръвното налягане и може да е опасно!
***
Начини за ядене на дуриан:
Представяме ви някои от най-често срещаните форми за ядене на дуриан в Банкок.
- Направо от черупката
- Дуриан и лепкав ориз - това е един от най-добрите тайландски десерти. Представлява купа със сладък лепкав ориз, покрит със зрял дуриан и задушен в сладък кокосов крем.
- Сладолед дуриан
- Дуриан гуан - това е само за пристрастените към този плод. Представлява консервиран дуриан, навит в тръба, а текстурата му е като лепкава паста за зъби.
- Чипс дуриан - приготвен на чипс, плодът губи почти целия си вкус, така че, ако не харесвате дуриан, може би ще харесате чипса, приготвен от него.
- Дуриански сладкиши - най-често те се приготвят с пюре от дуриан и затова вкусът им е доста силен.
***
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!