Да, всички си мечтаем да посетим далечни кътчета на света и да опитаме от местните деликатеси и традиционни ястия.
Някои от тях изглеждат съвсем безобидни, но всъщност могат да ни навлекат доста проблеми и дори в по-големи дози да ни убият. Затова сме ви подготвили списък с пет от най-опасните екзотични храни на Земята. Ето ги и тях:
1. Плод аки
Този, подобен на круша, плод се среща най-вече в Ямайка. Той е ядлив, но преди да си отхапете от него, трябва да се уверите, че е с точната степен на зрялост. Освен това аки трябва да бъде нарязан правилно, тъй като само жълтата му вътрешна част е годна за ядене. Консумацията на останалото ще ви разболее от ямайска болест. А нейните симптоми са доста неприятни – повръщане, което може да доведе до пристъпи или дори до фатална хипогликемия.
2. Касава
Корените касава са важен хранителен продукт в Африка и в страните от Карибския басейн. Имайте предвид обаче, че в суров вид те са силно отровни заради съдържащата се в тях циановодородна киселина. Затова преди консумация, касава трябва да се подложат на термична обработка или да бъдат смлени и добре изсушени.
3. Касу Марзу
Касу Марзу в буквален превод превод означава „гнило сирене“. То е направено от овче мляко и е изключително популярно на италианския остров Сардиния. Понеже вече сигурно се чудите какво търси то в тази класация ще побързаме да ви кажем – в него има хиляди ларви. Освен това сиренето се яде, само ако те са живи, защото когато умрат то става опасно за консумация.
4. Сурово кашу
Освен ако нямате алергия, вероятно не би ви хрумнало да се тревожите от консумацията на сурово кашу. Трябва обаче да знаете, че черупката му съдържа вид смола, която е силен алерген и е близка по химичен състав до урушиолата в отровния бръшлян. Сега сигурно се питате как тогава в магазина ни продават сурово кашу? Ами истината е, че нагряването разрушава токсина, така че сурови ядки кашу фактически не стигат до пазара. Тези, които ядем и са ни представени като сурови, са всъщност парени.
5. Плод от бъз
Странно, нали? Дребните му плодчета често се добавят във фиточайовете, сладката и десертите. Само че подобно на плода аки, черният бъз трябва да се консумира само добре узрял, тъй като преди това в плодовете може да се съдържа цианид.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!