Вижте последното градче преди Северния полюс

  • Вижте последното градче преди Северния полюс
    Вижте последното градче преди Северния полюс

Ню Алесунд е най-северният град на планетата преди Северния полюс.

Той се намира на норвежкия остров Спицберген, който е част от отдалечения и до голяма степен недокоснат и неизследван, архипелаг Свалбард

Ню Алесунд е образуван като селище за добив на въглища, но мините отдавна за затворени, а градът е международен център за научни изследвания. Там няколко държави са построили изследователски станции за проучване на изменението на климата. Освен това Ню Алесунд е бил отправна точка на няколко експедиции, които са се опитвали да достигнат до Северния полюс.

Контурите на къщите и високите антени изглеждат като мираж заради мястото, на което се намират, защото отвъд град този малък град цивилизацията не съществува. След него е единствено Северния полюс и неговата чиста арктическа пустош. Откриването и разглеждането на този малък град в цялата му прекрасна изолация е почти магическо.

За да стигнете до там, трябва да пътувате с кораб, който ще подмине остров Принц Карлс Форланд, както и Конгсфьорд. Дълъг 25 км, Конгсфьорд е най-големият фиорд на северозападния бряг на Спицберген. 

Вижте последното градче преди Северния полюсСнимка: flickr/Rerun van Pelt

Докато пътувате вероятно ще видите много птици, които мигрират на север или на юг, а може би дори лисици, елени, тюлени и полярно мечки. Интересното е, че Ню Алесунд притежава най-богатата фауна и флора от целия архипелаг в Свалбард. 

В селището ви очакват старомодни къщи в тюркоазени, червени, жълти и сини цветове. Там има само една улица и 40-50 сгради. Все пак съществува малък хотел и най-северната пощенска станция в света – малка тюркоазена къща.

Интересното е, че едва 30 души прекарват зимата там, преживявайки безмилостно тъмната полярна нощ, когато слънцето е под хоризонта 24 часа в денонощието. През лятото населението на градчето наброява около 130 души под денонощното слънце, когато то не залязва дори и за минута. Тези невероятни природни феномени се срещат само и единствено в Арктическия кръг, а интересното е, че арктическата пролет е толкова топла, че е възможно човек да излезе без шапка и ръкавици.

Мястото е интересно и необичайно, но определено не е за всеки.