Вулканите в България и по света

  • Вулканите в България и по света
    Вулканите в България и по света

България е страна, която не се слави като вулканично активна зона. Въпреки това, може би ще се изненадате да научите, че и тук в миналото е имало действащи вулкани.

Ето и кои са те:

1. Кожух

Това е най-известният вулкан на територията на България. Намира се в Санданско-Петричката котловина, на 200 м над коритото на река Струма. Въпреки че не е активен от около 1 млн. години, той е интересно място за туристите. През конуса на вулкана минава реката и поради това оттам извира топла минерална вода. Името му произлиза от народните вярвания, според които той прилича на наметнат кожух. Самата местност е обявена за природна забележителност, тъй като тук могат да бъдат видени уникални растителни и животински видове. Мястото е интересно и поради факта, че в източното му подножие се намира местността Рупите.

Вулканите в България и по светаСнимка: bg.wikipedia.org

2. Високата ела

За този вулкан се смята, че е на около 32 млн. години, като според учените е загаснал завинаги и няма опасност от изригвания. Разположението му е в близост до софийското село Кокаляне.

3. Витоша

Планината, издигаща се над София, също някога е била действащ вулкан. Счита се, че той се е формирал преди около 70 млн. години и е бил активен допреди 30 млн. години. Учените са категорични, че и този вулкан никога повече няма да се активира.

Вулканите в България и по светаСнимка: bg.wikipedia.org

4. Голямата Папия

Намира се над градчето Царево и свидетелства за това, че преди 80 млн. години по нашето Черноморие е имало активна вулканична дейност. Множество вулканични скали са открити и по крайбрежната ивица между Ахтопол и Силистар.

След като изредихме местата в страната ни, където някога е имало вулканична дейност, може би ще ви е интересно да научите и кои са най-опасните вулкани в света. Ето ги и тях:

1. Йелоустоун, САЩ

Този вулкан се намира в Национален парк Йелоустоун и привлича огромен брой туристи от близо и далеч. Счита се, че едно негово изригване би могло да унищожи цялата западна част на САЩ. Обекта е категоризиран като супер вулкан, което означава, че последиците от активизирането му могат да са наистина фатални. Последното му изригване е било преди 640 000 години, а първото – преди 2,1 млн. години.

Вулканите в България и по света

2. Везувий, Италия

Намира се в областта Кампания, само на 5 км от Неапол. Счита се, че този вулканичен район е един от най-гъсто населените в света – тук живеят почти 3 млн. души. Най-известното му изригване се е случило през 79 г., когато под лавата му са останали градовете Херкулан и Помпей. Везувий е единствения европейски вулкан, изригвал през последните 100 години, като последното това е станало през 1944 г.

Вулканите в България и по света

3. Попокатепетъл, Мексико

Този вулкан представлява висок връх, покрит с лед. Намира се в близост до Мексико сити, като около 9 млн. души живеят в обсега на евентуалното му изригване. За съжаление той изригва доста често – от 1519 година насам това се е случвало около 20 пъти. През 2000 година дори се налага евакуация на близо 41 000 души.

Вулканите в България и по света

4. Сакураджима, Япония

Този вулкан някога е бил остров, но изригването му от 1914 г. го свързва със сушата, благодарение на потеклата лава. Сакураджима изригва всяка година, като експлозиите са малки, но според учените едно по-сериозно изригване може да е фатално за жителите на град Кагошима, който е разположен съвсем близо до вулкана – на около 1,5 км.

Вулканите в България и по света

Естествено, светът е голям и има още много вулканично активни райони, като Филипините, Хавай, Папуа Нова Гвинеа, Индонезия (в Африка също не липсват действащи вулкани, като най-големият се намира в Конго).