Забавни факти за Франция

  • Забавни факти за Франция
    Забавни факти за Франция

Със своята романтична и уникална култура, красива европейска архитектура, древна история, модерен и привлекателен облик и природна красота, Франция винаги е била популярна дестинация.

Повечето хора, които са посетили Европа, са били във Франция. По-специално Париж е топ дестинация в много списъци с пътувания. Вероятно знаете основните факти, но с колко забавни факти за Франция сте запознати? Прочетете напред, за да разберете нашите фаворити.

Франция е най-популярната страна в света

Франция е най-голямата туристическа дестинация в света. Може да приеме до 83 милиона посетители годишно. Това е доста популярна страна. И това е разбираемо, с толкова примамлив характер и изобилие от природна красота, не е чудно, че милиони хора се стичат във Франция. Обичана е както от европейците, така и от американците. Наистина хората от цял ​​свят обичат романтичния образ на Франция и самата страна.

Шампанското е шампанско, когато е от Шампан

Може би вече познавате този факт. Всички имаме един приятел или член на семейството, който при специални поводи ще каже „Всъщност, това не е от Франция, така че не е шампанско“. Досадно, но технически са прави. Дори трябва да е от конкретния регион на Шампан, иначе е пенливо вино. Да, добре, шампанското се превърна в общ термин за изисканата, пенлива напитка, която пием при специални поводи. Но вижте бутилката, за да сте сигурни – това са основните познания за ценители на виното.

Франция обича съня

Средно хората във Франция спят по 8,83 часа на ден. Това всъщност е 0,83 повече от препоръчаното количество. Той се вписва добре в цялата спокойна френска култура. Всъщност те са най-спокойната страна в развития свят, с най-дългото време за сън в западното общество.

Франция е ГОЛЯМА

Може да не изглежда толкова огромна, но Франция всъщност е най-голямата страна в ЕС. Тя има площ от 643 801 квадратни километра, което представлява близо една пета от общата площ на ЕС. Това включва и окупираните от Франция острови около нея: Мартиника, Френска Гвиана, Майота, Гваделупа и остров Реюнион.

Поради уникалната си шестстранна форма, Франция понякога се нарича шестоъгълник. Страната съдържа и изненадващо количество гори. Всъщност почти една четвърт от Франция е покрита с дървета. Това е по-залесено пространство от повечето европейски окръзи, с изключение на типичните примери за Финландия и Швеция.

Франция е дом на най-кратко управлявалия монарх

Това е било преди близо 200 години, но все пак Франция ВЕДНАГА се е превърнала в дом на най-кратко управляващ монарх. Луи XIX е крал само за 20 минути през юли 1880 г. 

Собствената му абдикация под натиска на баща му, който планира да запази контрола върху трона през следващия по ред, 9-годишният Хенри V. Въпреки че се казва, че технически е царувал в продължение на няколко минути и е определен като най-краткият управляващ монарх в историята от Книгата на рекордите на Гинес, „Луи XIX“ никога не е провъзгласен, абдикациите са обявени чрез същия документ (който се отнася до Луис само като дофин) и не е известно кой е подписал пръв. Чарлз Х също продължава да ръководи къщата на Бурбон в изгнание до смъртта си през 1836 година.

Във Франция можете да се ожените за мъртъв човек

Ако искате. Това е странно, но технически възможно. Имате нужда от специални обстоятелства. Имате нужда дори от разрешение от френския президент! Но да, ако все пак възнамерявате да се ожените и можете да докажете, че вашият мъртъв любим е имал намерението да се ожени за вас, докато е бил жив, можете да го направите. Малко страховито? Малко романтично? Вие решавате. Но е възможно.

Франция беше дом на най-възрастния човек в света

Удивителната 122-годишна и носителка на световния рекорд на Гинес, Жана Луис Калман беше най-възрастната жена в света. Тя е родена през 1875 г. и умира през 1997 г. Това означава, че е преживяла някои доста значими исторически събития, включително две световни войни, изобретяването на съвременния транспорт и технологии и откриването на Айфеловата кула. Франция всъщност има една от най-високите продължителности на живота в света - 85 години за жените. Но почти 40 години над средното ниво, Жана добре надмина границата.

Тук се намира и най-високата планина в Европа

Разположена в сърцето на френските Алпи се намира най-високата планина в Европа. Тя има впечатляващата височина от 4810 метра - връх Блан, която издръжливите туристи могат да достигнат за 10-12 часа. За всички останали има епичен кабинков лифт, който пътува до най-близкия връх: Aiguille du Midi. Това дава на посетителите изключителна гледка към връх Блан, неговите бели склонове и впечатляваща перспектива към околните Алпи. Освен страхотна гледка, можете да се качите на най-високата въжена линия в Европа и да стигнете до върха за кратките 20 минути.

Още един европейски рекорд: Най-натоварената гара на континента

Друг европейски рекорд също държи Франция: Gare du Nord, централната жп гара на Париж, е най-голямата в Европа. Всяка година 190 милиона души използват гарата, пътувайки до популярната столица. Открита през 1846 г., тя е и една от най-старите гари в света. Всъщност Франция е пълна с исторически забележителности и рекордни елементи.

Франция обича храната!

Това не е толкова забавен факт за Франция, колкото прекрасна реалност. Някои от най-добрите кухни в света са от Франция. Всъщност гастрономията му получи статут на световно наследство на ЮНЕСКО. Точно така – не забележителност или исторически паметник, а цялата гастрономия на Франция. Това показва може би колко много Франция обича храната си. Повече от просто хранене, храната е социално събитие. Обединява групи от хора, за да вечерят заедно и да укрепват социалните взаимоотношения.

Една от най-емблематичните френски храни са охлювите. Отвратителна храна за някои, обаче това е национален деликатес на Франция. Заедно като държава Франция изяжда около 30 000 тона охлюви всяка година. Друг забавен факт? Тези охлюви, които ядете във Франция, са по-вероятно от пътищата и полетата на Източна Европа. Ферми за охлюви съществуват във Франция, но има само около 100 общо. Това не са достатъчно ферми, за да задоволят потребностите от този френски деликатес.

Друга класическа храна са багетите. Общо за една година във Франция се пекат около 10 милиарда багети. Има дори закон, изискващ правилната рецепта за класическа френска багета. Ако някога искате да я направите и да е автентична, трябва да съдържа само мая, сол и брашно.

Знаете ли още забавни факти за Франция? Имате ли някакви мнения относно посещението на тази прекрасна страна или сте опитали известната й храна? Споделете ни!