Замъкът Алнуик – отровна градина и легенда за вампир

  • Замъкът Алнуик – отровна градина и легенда за вампир
    Замъкът Алнуик – отровна градина и легенда за вампир

Замъкът Алнуик в Нортъмбърленд е един от най-забележителните  в английската история и е вторият по големина в страната след внушителния Уиндзор.

Освен интересна история, спираща дъха архитектура, първокачествен порцелан и най-мащабната колекция от шедьоври на италианското изобразително изкуство, както и с красивите си градини.

Една от тях обаче е такава, каквато не можете да видите никъде другаде – градина с отровни растения.

„Отровната градина“ или „Градината на отровите“ е една от многото обществени градини в замъка Алнуик.

Замъкът Алнуик – отровна градина и легенда за вампир

Историята разказва, че когато херцогинята на Нортъмбърленд (историческо и церемониално графство (а от 2009 г. – самоуправляваща се унитарна единица) в Англия, регион Североизточна Англия) поела грижите за градината през 1995 г. Тя решила, че иска да я напълни с нещо различно от обичайните атракции за деца, които по думите и не се интересуват, че аспиринът произлиза от дървесна кора например. Тя смята, че много по-интересно е да научиш например как едно растение може да те убие, как умира пациентът вследствие на отравянето и какво чувстваш, преди да умреш.

Замъкът е популярен сред повечето туристи с красивите си градини и уникални експозиции но легендата разказва, че някога в него живеел вампир.

Замъкът Алнуик – отровна градина и легенда за вампир

Страховитият разказ за уродлив кръвопиец, който крачи нервно по коридорите на замъка, убива и сее зарази сред хората, е документиран от средновековния хроникьор Уилям де Нюбърг.

Той пише “Historia Rerum Anglicarum” в края XII в. и мнозина не приемали думите на хроникьора за чиста монета, тъй като бил известен с това, че преукрасява историите си. За Уилям де Нюбърг обаче тя била плод не задълбочено проучване на местната култура. Той дори заявява, че съществуват свидетели, които някога са виждали с очите си тези чудовищни същества. 

По-ранна легенда гласи, че уродливото създание било помощник на господаря на подземния свят. То напускало пределите на замъка, само за да тормози местните жители. Поверието разказва, че терорът на чудовището е прекратен, когато една вечер хората го убиват и го заравят в подземието на замъка Алнуик. По-късно Нюбърг го описва като подобно на вампир създание, като твърди, че то смуче кръв и разнася болести.