Защо връх Еверест е по-опасен от всякога?

  • Защо връх Еверест е по-опасен от всякога?
    Защо връх Еверест е по-опасен от всякога?

Броят на загиналите на връх Еверест продължава да се покачва, като за тази година осем алпинисти загубиха живота си, опитвайки се да изкачат най-високия връх в света. Още по-притеснително е са рекордните 18 смъртни случая през 2023 г., което поражда сериозни опасения относно нарастващите опасности от експедициите на Еверест.

Въпреки че Еверест винаги е бил огромно предизвикателство с присъщи рискове, нарастващите доказателства сочат, че планината става още по-коварна. Комбинация от фактори, включително пренаселеността, неопитните катерачи и засилващите се въздействия на климатичните промени, правят опитите за изкачване на върха по-опасни от всякога.

На 8 849 метра надморска височина, Еверест е най-големият тест за човешка издръжливост и върхът на постиженията в алпинизма. След историческото първо изкачване на Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей през 1953 г. са направени над 6600 успешни опита за изкачване на върха. Това преследване на славата обаче има висока цена, като до момента планината е отнела най-малко 322 живота.

Условията на Еверест са брутални: смразяващи ветрове, снежни бури и липса на кислород, което може да причини халюцинации, мозъчен и белодробен оток и бързо влошаване. Както свидетелства травматологът д-р Джейкъб Уийзъл, който се изкачи на върха през 2023 г., „без значение колко добре сте подготвени, след като стигнете до границите на това, което човешкото тяло може да поеме, просто става невъзможно трудно“.

През последните години Еверест става все по-претъпкан от хора, с рекордните 479 разрешителни, издадени от Непал през 2023 г. Тази пренаселеност доведе до опасни затруднения, особено в коварната „зона на смъртта“ над 8000 метра, където алпинистите са принудени да чакат да дойде реда им да минат в изключително опасни условия.

Проблемът се усложнява от наплива от неопитни алпинисти, които искат да зачеркнат Еверест от списъците си за мечтани дестинации. Както предупреждава професионалният гид Алън Корс, „Еверест не е място за новаци... това е сериозно предизвикателство, изисква голям ангажимент, но не е място за хора със слаби сърца или неопитни.“

Разпространението на експедиции, обслужващи богатите, но често недостатъчно подготвените клиенти, допълнително влоши рисковете. Както алпинистът Алън Арнет обяснява: „Много компании за водачи нямат изисквания за опит и приемат всеки, като им казват ‘Ние ще ви научим на всичко, което трябва да знаете’. Но когато клиентът изпадне в беда, той може да бъде изоставен, за да спаси живота на обслужващия персонал."

Тази тенденция доведе до многобройни случаи на изоставени алпинисти, неспособни да слязат безопасно поради изтощение или височинна болест.

Изменението на климата също играе важна роля за увеличаване на опасностите на Еверест. Непредсказуемите метеорологични условия, топящите се ледници и повишеният риск от лавини и каменопади правят всеки сезон на катерене по-коварен от предишния.

Юба Радж Кхативада, директор на туристическия отдел на Непал, призна за влиянието на изменението на климата, заявявайки: „Този ​​сезон метеорологичните условия не бяха благоприятни, беше много променливо. Изменението на климата оказва голямо влияние в планините.

Докато броят на смъртните случаи продължава да расте, много експерти призовават за реформи за справяне с нарастващите рискове на върха. Сред предложените мерки са по-строги изисквания за опит, ограничения на разрешителните и по-добро регулиране на експедиции за богаташи.

Анг Норбу Шерпа, президент на Непалската национална асоциация на планински водачи, настоява, че се издават „твърде много“ разрешителни, докато Алън Арнет се застъпва за промяна в начина на мислене, призовавайки хората да „се катерят от любов към катеренето и да не третират Връх Еверест... като нещо, с което да се похвалят в социалните медии."