Жертва ли сте на синдрома "задължителни пътувания"?

  • Жертва ли сте на синдрома "задължителни пътувания"?
    Жертва ли сте на синдрома "задължителни пътувания"?

Често получаваме покани от близки за сватби, юбилеи, дипломирания или други социални събития, които са далеч от дома. В повечето случаи приемаме пътешествията с радост, но истината е, че тези "принудителни ваканции" ни струват доста скъпо.

Заради разходите по тези пътешествия, които освен пътни, са свързани с подаръци, нов тоалет и какво ли още не, много хора се лишават от пътувания, на които наистина искат да отидат, защото са "задължени" да присъстват на едно или друго събитие. Използват голяма част от годишния си отпуск за тези мероприятия и не им остава време да се порадват на заслужената си почивка.

Ако и вие често изпадате в подобна ситуация, то най-вероятно страдате от синдрома на "задължителните пътувания". Въпросът е какво да правите, ако не искате да ставате жертва на такива пътешествия?

Първото и най-важно нещо е да се научите да казвате "не". Ако хората, които са ви поканили, не са ви толкова близки или наистина нямате финансовата възможност за цялото това приключение, просто отклонете любезно поканата. Не се чувствайте задължени да ходите някъде, само защото други ваши роднини или приятели ще бъдат там. Пътешествието трябва да е удоволствие, а ако само ще недоволствате, че заради сватбата на третата ви братовчедка не можете да осъществите предвидената ваканция - не ходете. 

Жертва ли сте на синдрома "задължителни пътувания"?

Щом ще отказвате, е добре да го кажете, колкото се можете по-рано. Поканите за сватба например са обвързани с конкретна дата, до която трябва да уведомите дали ще присъствате или не. След това е възможно младоженците да не могат да анулират местата в ресторанта и да се наложи да плащат за гости, които не са дошли на събитието. 

Жертва ли сте на синдрома "задължителни пътувания"?

Ако все пак сте решили да присъствате, можете да комбинирате пътешествието с други ваши познати. Пътувайте с една кола, поделете си стаята в хотела или отседнете в къща за гости при някой местен. Освен че ще спестите пари, ще се позабавлявате и по време на самото пътуване.

Жертва ли сте на синдрома "задължителни пътувания"?

Ако сте от другата страна на монетата - вие организирате подобно събитие, трябва да сте наясно с цената на хотела, начините на пътуване, удобно ли е местоположението. Все пак гостите ви няма да поискат да похарчат половината си годишен отпуск и всички събрани средства за 1 празничен повод.