Значението зад имената на страните (част 1)

  • Значението зад имената на страните (част 1)
    Значението зад имената на страните (част 1)

Някога чудили ли сте се какво означават наименованията на страните по света и защо са избрани?

Сигурно да – точно затова и решихме да публикуваме произходът на имената им.

1.
Австрия

Името ѝ означава „източна граница”. При Карл Велики регионът е бил най-източната част от империята на франките, последен пост преди нападенията на аварите.

2. Албания 

Името ѝ означава „планинска земя”/„земя на планинците”. Страната е кръстена на племето "албанои" (аlbanoi), което е наречено на индо-европейската дума "алб" (alb) – „планина”.

3. Англия 

Името ѝ означава „земя на англите”. Те са саксонско племе, нападнало британските острови, но няма информация какво точно означава тяхното име.

4. Андора 

Името ѝ означава „земя, покрита с храсти” – от наварската дума "андуриал" (andurrial).

5. Армения 

Името ѝ означава „земята на Хайк”. Арменците вярват, че са наследници на Хайк – пра-пра-внук на Ной, а връх Арарат, който някога е бил част от арменската държава, е мястото, където бил заседнал Ноевият ковчег.

6. Азербайджан 

Според официалната версия името на Азербайджан идва от Атропат - персийски благородник по времето на Дарий III сатрап на Медия - земите, които са днешен Азербайджан. Александър Велики завладява Персия, а с нея и Медея, но оставя Атропат начело като сатрап. След смъртта му Атропат задържа контрола над Северна Мидия, основавайки независимо царство, наречено на него Атропатена и основава династията Атропатиди. Самото име на Атропат идва от староирански и означава „предпазен от огъня”.

7. Беларус 

Името ѝ означава „бяла Рус” – по името на историческата област Рус, в която се намира държавата.

8. Белгия 

Името ѝ идва от голяма конфедерация от племена белги - Belgae. Самата дума може да се преведе (малко по-свободно) като „надигам се по време на битка”, а белгите са тези, които се надигат за бой.


9. Босна и Херцеговина  

Първата част от името ѝ идва от река Босна. Същевременно Херцеговина идва от старосръбското „херцег” – „дук” и „ов” – „на някого”. Иначе казано – "собственост на дука".

10. Германия

Името ѝ идва от латинското Germania, означаващо конкретния регион. Произходът на думата е неясен, но може да се предполага, че е просто местна дума за „съсед” на германските племена, възприета от Гай Юлий Цезар. Самото название, което германците използват за държавата си "Deutschland", идва от старогерманското "diot" – „нация”. Възприетото у нас и в някои славянски държави обръщение за германците като за „немци” идва от „неми”/„неможещи да говорят”.

11. Грузия 

Името ѝ означава от арабските и персийски думи kurj и gurj, които означават „страна” или „земя”.