Знаете ли откъде произлизат спагетите?

  • Знаете ли откъде произлизат спагетите?
    Знаете ли откъде произлизат спагетите?

95% от хората не знаят от коя държава произлизат спагетите - а вие?

Проучване относно знанието на хората за храните, направено от компанията "Глориъс фуудс", показва интересни резултати. В него участват 1000 души, като 70% от тях смятат себе си за компетентни на кулинарни теми. Въпреки това голяма част от участниците в анкетата не успяват да познаят произхода на популярни храни като спагетите, соса "Уорчестър" и пържените картофи.

Най-често допусканата грешка е в произхода на соса "Уорчестър". Повечето хора смятат, че родината на този сос е Англия (защото Уорчестър е град в Англия). 96,3% от анкетираните не са познали, че този сос всъщност произлиза от района Бенгал в Индия. Той е донесен в Обединеното кралство през 1837 г. от бивш колониален управник.

Второто ястие в менюто са спагетите. Може би и вие предполагате, че те произхождат от Италия? Грешка! Спагетите всъщност идват от Китай. Като се замислите за китайските нудъли, които се предлагат на пазара, твърдението вече е логично, но 95,1% от анкетираните са объркали отговора.

А какво ще кажете за приятна порция пържени картофки? Трябва да поясним, че за по-голямата част от света те за известни като френски картофки (french fries). Точно оттам идва грешката, допускана от 9 на всеки 10 души. Родината на пържените картофки е Белгия! А може би в Самоков са пържили картофи много преди белгийците изобщо да подозират за това? Защо не?