10 интересни факта за Бордо

  • 10 интересни факта за Бордо
    10 интересни факта за Бордо
  • 10 интересни факта за Бордо
    10 интересни факта за Бордо

Бордо е модерен, индустриален град, важно пристанище за Югоизточна Франция, център на регион Аквитания. Градът е разположен на двата бряга на река Гарона, където реката, достигайки до града се разлива до широчина половин километър. Това красиво южнофренско бижу освен със своите исторически забележителности, се слави и с дългогодишна история на винопроизводство, не случайно го наричат столица на известен винарски край, популярността му се носи из цял свят.

Изключително хармонично развит, градът привлича със своето гостоприемство и спокойствие, това е място, на което винаги ще сте добре дошли и всеки следващ път ще откривате по нещо ново и интересно за историята му, аз ще ви представя някои от интересните факти, а за вас ще оставя удоволствието да отидете на място, за да се запозанете от първо лице с този чаровен град.

10 интересни факта за Бордо
Снимка: pixabay.com

1.     Бордо е вторият след Париж град с най – много защитени сгради от ЮНЕСКО и обявени за паметници на световното културно наследство.

2.     Три от църквите на града, които се намират на Поклонническия маршрут към Сантяго де Компостела, също са включени под егидата на ЮНЕСКО. Това са великолепните църкви „Сен Мишел“, „Сен Сьорен“ и „Сен Андре“.

3.     Барон Жорж – Йожен Осман е бил дългогодишен перфект на Бордо, по – късно той използва инфраструктурата на града за модел за преустройството на Париж в сегашния му облик, който остава като стил за парижани, а един от най – големите булеварди на Париж носи неговото име.

4.     Твърди се, че в Бордо се намира най – дългата търговска само пешеходна улица в Европа – ул. Рю Сен Катрин, която е с дължина 1,2 км.

5.     В Бордо има най – много стари сгради в Европа, строени през XVIII век.

6.     Катедралата „Сен Андре“ в града освен, че е много красива, се свързва и с грандиозно историческо събитие за своето време – това е сватбата на Елеонор Аквитанска с френския крал Луи VII през 1137 г.

10 интересни факта за Бордо
Снимка: pixabay.com

7.     Second wine или „втори етикет“ е термин, възникнал в 18 век в Бордо, неформална категория за вина, които не са достигнали качествата, необходими за Grand vin. Когато годината не е благоприятна и климатичните условия не са от най – добрите, част от винопроизводителите предпочитат да бутилират цялото количество произведено вино под втория етикет. През 80 – те години на 20 век, тази категория вина става много популярна в търговията, понякога може да се сдобиете с вино от нея с много добри вкусови качествана и на много изгодна цена.

8.     Понт де Пиер е каменният мост в Бордо, който свързва двата бгяга на река Гарона. Първоначално е проектиран по заповед на Наполеон I, но е построен по – късно в годините от 1819 г. до 1822 г. Реката на това място винаги е доста пълноводна и буйна, което е довело до използването на различни техники, с които е укрепен моста, а на някои от 17 – те арки и днес може да се видят изображения в чест на император Наполеон Бонапарт. А пък броят им е 17, защото на тази цифра отговарят буквите в името на императора.

9.     Една от най – емблематичните сгради в града е Le grand Theatre, построен през 1780 г. Заслужава си да посетите поне веднъж това прекрасно бижу на културата и изкуствата, където можете да се наскаждавате на играта на Националния балет или да послушате Националния оркестър на Бордо.

10.  La Cite du vin е интересна футуристична сграда, ултрамодерен културен център на десет етажа, където можете да научите всичко за виното – от лозята и техните качества до всички тайни на процесите във винопроизводството, показвани от интерактивни глобуси.