10 интересни факта за Подгорица

  • 10 интересни факта за Подгорица
    10 интересни факта за Подгорица
  • 10 интересни факта за Подгорица
    10 интересни факта за Подгорица

Черногорската столица и най – голям град в страната, Подгорица се намира в равнината Зета, там, където се сливат реките Морача и Рибница. Това е най – важният административен, културен, образователен и търговски център на Черна гора. Той е и важен транспортен център за страната. През него преминава магистралната железопътна линия, свързваща Белград и Бар, както и магистралният автомобилен път от Белград за Адриатическото крайбрежие, а също и пътя от Босна и Херцеговина за Албания.

Името му в превод означава малка планина или това е хълмът, под който е разположен. Георграфското му положение е много благоприятно за развитието на туризма. В близост до него има ски – курорти, а на север от него се намират едни от най – хубавите крайбрежни курорти на Адриатическо море.

10 интересни факта за Подгорица
Снимка: pixabay.com

 

Независимо от малката площ и малобройното население ( около 200 000 души ) за една европейска столица, в града има много забележителности, които могат да бъдат посетени. В последните години, Подгорица доби популярност като желана туристическа дестинация, със своята чистота, подреденост и запазена идентичност. Определено си заслужава да се посети. Ето и няколко забележителности, които да не пропускате по време на престоя си там:

1.     С най – голяма значимост за града, а и за страната е Черногорският национален театър, който се намира тук. Това е една от най – ярките сгради на съвременната архитектура.

2.     Дворецът Петровичe комплекс,който е построен в най – големия обществен парк в града и арт – галерията, намираща се в него.

3.     В градският музей се съхранява историческото наследство на Подгорица, разделено в четири отделни секции – историческа, културно – историческа, археологическа и етнографска.

4.     Друго интересно място за посещение е Църквата Свети Георги от X век.

5.     Катедралата Възкресение Христово – започната да се строи през 1993 г. и официално осветена през 2013 г.

6.     Мостът на хилядолетието – Милениум мост, построен през 2005 г., който на трети март 2021 година грейна в цветовете на българското знаме - бяло, зелено и червено, послучай националния празник на страната ни.

10 интересни факта за Подгорица
Снимка: pixabay.com

7.     Само на няколко километра от града – около 15, се намират руините на крепостта Медун, която с богатата си история и останки от уникална архитектура привлича все повече туристи.

8.     В района на крепостта Медун се намира и музеят на Марко Милянов – черногорски книжовник и войвода, събрал на едно място всички юнашки народни песни и описал традиционния живот и фолклор на черногорци. Това е един от най – внушителните мемориални музеи в Черна гора.

9.     Голяма популярност сред местните и туристите имат и паметниците на Пушкин и Висоцки в града.

10.  В старата част на града –  Варош е приятно за разходка. Тук се усеща атмосферата на средновековния турски град, където са запазени джамиите.

Недалеко от град Подгорица се намира и езерото Скадар, или известно у нас като Шкодренско езеро, което се намира в граничната зона между Албания и Черна гора. Това е най – голямото езеро на Балканския полуостров. Черногорската част на езерото и околностите му са обявени за национален парк през 1983 г.

Можете да организирате ваканцията си на почивка в Черна гора, съчетавайки я с посещение на забележителния град Подгорица и да разгледате историческите забележителности.