10 любопитни факта за Германия

  • 10 любопитни факта за Германия
    10 любопитни факта за Германия

Германия е страна, привличаща туристи от различни краища на света с удивителната си природа и многобройните си забележителности.

И въпреки че сме чували много за нея, има някои факти, свързани с Германия, които продължават да ни изненадват. Ето и най-любопитните сред тях, успели да привлекат вниманието ни:

1. Октоберфест

Този популярен бирен фестивал е подходящ за онези, които обичат бирата, но не и студеното време. Именно заради застудяването през октомври е взето решение Октоберфест да се провежда през септември – това е факт от доста години.

2. Мостовете на Берлин

Столицата на Германия се слави с многото си мостове, като дори бие Венеция по този показател – цели 960 моста. Освен това Берлин разполага със значителна водна площ, която включва множество езера и около 180 км. плавателни водни пътища. Друг интересен факт, свързан с немската столица е, че тя е 9 пъти по-голяма от столицата на ФранцияПариж.

3. Бирата

Любопитен факт е, че германците са на 3-то място по консумация на бира на човек от населението след  ирландците и чехите. Изчислено е, че всяка година един германец изпива средно 115.8 литра бира. Интересно е също и това, че в Бавария бирата официално се смята за храна.

10 любопитни факта за Германия

4. Културата

Германия е страната с най-много културни мероприятия и институции в света. Тук се намират 6 200 музея, 820 театъра, 130 професионални оркестъра, 8 800 библиотеки.

5. Зоопаркове

Това е още един показател, със който страната излиза на челна позиция – броят на зоопарковете в Германия е над 400. Най-известните сред тях се намират в Лайпциг, Хановер, Франкфурт и в Берлин, където е и най-голямата зоологическа градина в света.

10 любопитни факта за Германия

6. Коледната елха

Страната може да се похвали с това, че именно тук за пръв път е възникнала традицията да се украсява коледно дръвче. Освен това Германия се слави с огромните си коледни базари, които внасят празнична атмосфера и допринасят за коледния дух.

7. Хлябът

Може би ще ви е интересно да научите, че в Германия съществуват над 300 вида хляб, като дори има изграден музей на хлебната култура, намиращ се в Улм.

10 любопитни факта за Германия

8. Висшето образование

Много българи са привлечени от качеството на образованието в Германия и избират да следват там. Друга причина за избора им, обаче, е липсата на семестриални такси – в тази страна висшето образование е безплатно.  

9. Магистралите

Всеизвестен факт е, че в Германия пътищата са с отлично качество, но може би не знаете, че около 65% от автомагистралите нямат ограничение на скоростта.

10. Замъците

Многобройните замъци на територията на Германия определено са сред нещата, които привличат чуждестранните туристи. Любопитен факт е, че в цялата страна те наброяват над 25 000, като най-известните сред тях са Нойшванщайн, Линдерхоф, Хоенцолерн, Бургхаузен, Нюрнбергският замък и др.

10 любопитни факта за Германия