10 любопитни факта за Лапландия

  • 10 любопитни факта за Лапландия
    10 любопитни факта за Лапландия

Замръзнали езера, красива пустош, кристално чисти реки, покрити със сняг гори, шейни с елени, разходка с впрегнати кучета в бляскавата природа и родния град на Дядо Коледа, това са нещата, които Лапландия може да предложи на своите посетители. 

Най-големият и най-северен регион на Финландия, е обичан от семействата по целия свят, защото е олицетворение на коледния дух! 

Лапландия е една от най-популярните туристически дестинации за месец декември и определено ще ви зареди с коледно настроение, ако решите да я посетите. 

Научете 10 любопитни факта за това приказно място: 

1. Лапландия е регион, а не държава 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Access Lapland (@accesslapland)

Лапландия съставлява около една трета от общата площ на Финландия и е регион, а не държава. Обхваща северна Швеция, Финландия, Норвегия и част от руския Колски полуостров. За да си го представите по-добре, Лапландия е голяма колкото Белгия, Холандия и Швейцария, взети заедно.

2. В Лапландия популацията на северните елени е равна на тази на хората

В Лапландия има около 200 000 северни елена, а през летните месеци популацията на северните елени нараства до около 350 000. Лапландия е една от най-слабо населените области във Финландия, но за сметка на това е гъсто населена с елени. 

3. Рованиеми е официалният роден град на Дядо Коледа

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Visit Rovaniemi (@visitrovaniemi)

Рованиеми се смята за "входната врата" към Лапландия и към финландския Арктически кръг, територията на Дядо Коледа. Селцето на Дядо Коледа е едно от най-магическите места в света. Там коледният дух е в невиждани размери. Трудно може да се опише количеството на коледната украса, има изложени писма от деца от целия свят, които Дядо Коледа получава, а разполага също и с ферма за елени, където посетителите могат да се возят на шейна. 

4. Финландия е Земята на среднощното слънце

Финландия е дом на среднощното слънце, като през юни и юли слънцето остава над хоризонта. Това означава, че там е светло дори през нощта. В продължение на 73 дни всяка година слънцето се вижда денонощно. Това е най-емблематичният финландски феномен, известен още като нощ без нощ или полярен ден. За сметка на това през зимата има изключително малко светли часове. 

5. Забележителностите на Лапландия

В Лапландия има 21 общини. Там се намира най-северният град на Швеция (Кируна), най-високият връх в Швеция (Кебнекайзе) и най-дълбокото шведско езеро (Хорнаван).  

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Visit Rovaniemi (@visitrovaniemi)

6. Месото от северен елен, рибата и дивечът са основните храни

Знаете ли обаче, че Лапландия е известна със своето сирене? „Скърцащото сирене“, наречено така заради шума, който издава, когато се дъвче (наподобяващо халумито), е най-старото и най-известното гурме сирене във Финландия. Сервира се с още един лапландски специалитет - сладко от боровинки.

7. Лапландия е най-доброто място за гледане на Северното сияние

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jasim Sarker (@jaasiiim)

Национален парк Абиско се счита за едно от най-добрите места в света за гледане на това естествено светлинно шоу, заради преобладаващите ветрове, което означава, че рядко се образуват облаци - и небето остава ясно.

8. Има скрити символи, ако се вгледате внимателно

Погледнати отгоре, улиците на Рованиеми, столицата на Лапландия, изглеждат като рога на северен елен. Не е ли това най-приказното място на света?! 

9. Коренното население се нарича саами

Саами са местните жители на Лапландия. Те са първоначалните жители на Северна Скандинавия. Отглеждането на северни елени е законно само за саамите в някои региони на скандинавските страни, поради културни, традиционни и дори политически причини. 

10. В Лапландия се намират най-старите борове в света

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Nina Meyerhöffer (@natureninanina)

Един от най-разпространените видове дървета е снежният бор – те могат да живеят до 300 години. Най-старият известен бор се намира в Инари. Той е на 529 години и е една от най-големите атракции в района.