Лапландия – земя на крайности и сияния

  • Лапландия – земя на крайности и сияния
    Лапландия – земя на крайности и сияния

Лапландия е едно прекрасно място, където месеците се превръщат в безкраен ден или вечна нощ, a бялата пустош и безбрежният ландшафт на Арктика омагьосват.

Със сигурност всеки приключенец би искал да прекоси дивата природа с шейна и да наблюдава магическия танц на Северното сияние.

Преди 100 години Лапландия не е имала никакви упоменати граници – това е било просто земя, отвъд Арктическия кръг. Тази територия днес попада в границите на няколко държави – Норвегия, Швеция, Русия и Финландия

Столицата на региона Рованиеми е обичайната първа спирка за всички туристи, които са се насочили към финландската част на Лапландия. Малко по-насевер пък се намира районът Инари-Сариселка, където са сгушени куп малки селца, разпръснати в огромното празно пространство. Те са дом на сами културата. Мястото е известно и като "най-северната Лапландия". 

Лапландия – земя на крайности и сияния

Няколко са факторите, които е важно да отчетете, ако искате да се насладите на Северното сияние – несъмнено по-голям шанс имате, ако се движите на север и се отдалечите от градски центрове. Така в някоя ясна и безоблачна нощ ще видите небесните пламъците, които променят цветовете и нюансите си в синьо и зелено. Тогава със сигурност ще почувствате мощна връзка с природата.

Лапландия – земя на крайности и сияния

Преследването на този феномен, возейки се на снегомобил, през гори, покрити с безкрайно море от чист бял сняг, само допринася за усещането за неповторимо приключение. За тези от вас, които търсят тишината, спокойствието и докосването на безбрежната снежна пустош, чиито пътеки все още остават недокоснати и чието небе прекарва голяма част от годината, танцувайки в невероятни синьо-зелени нюанси, то Лапландия е дестинацията за вас.

Лапландия – земя на крайности и сияния