10 любопитни факта за тъмната бира, които може би не знаете

  • 10 любопитни факта за тъмната бира, които може би не знаете
    10 любопитни факта за тъмната бира, които може би не знаете

Ноември – всички любители на пивото знаят какво означава това.

Започва сезонът на тъмната бира! Освен изразения по-силен малцов аромат и вкус тя е предпочитана и заради по-голямата си плътност и елегантен послевкус с мека пяна. Нейните специални съставки, съчетаващи тъмен кафе и карамелен малц с традиционните светли малцове и микса от ароматни хмелове, обогатяват палитрата от полезни вещества, които пенливата напитка съдържа.

Тъмната бира е с широк спектър на антиоксиданти – над 100 вида полифеноли и флаваноиди, витамини от група В, които я правят особено подходяща за менюто ни в по-студените месеци, когато се нуждаем от повече енергия и естествена био защита. Този вид пиво се съчетава чудесно с характерните за студените месеци по-тежки ястия и червени меса, а в добавка към това е ценна и екстравагантна съставка в кулинарията.

За всички любители на тъмното пиво сме събрали 10 от най-любопитните факти за него:

1. Тъмното пиво произлиза от напитката, известна като „портър“. Тя е произведена за първи път в Ирландия през 30-те години на 18-и век.

2. Още в началото на миналия век, в България, традиционно се е произвеждало тъмно пиво за масова консумация, както и стила "портър", който е с по-високо съдържание на алкохол. С годините обаче тенденцията да се пие светла бира се увеличава. Така, през 1982 г., производството на тъмно пиво в страната се преустановява, за да се възроди отново през 1995 година.

10 любопитни факта за тъмната бира, които може би не знаете
Снимка: Bernt Rostad/Flickr

3. За разлика от светлото пиво, в тъмното, малцът се препича, а естествените захари започват да се карамелизират. Именно това води до естествения тъмен цвят, аромата на кафе, леката сладост и плътния, ясно изразен малцов вкус.

4. Температурата, при която ароматите на тъмното пиво се усещат най-пълноценно, е около 10 – 12 градуса. Ето защо е препоръчително тъмните бири да се поднасят охладени до 9 – 10 градуса и в овални чаши, леко извити към ръба.

5. Aнтиоксидантите, които помагат в борбата със стареенето, в тъмната бира са два пъти повече в сравнение с тези в светлата. Тук също не бива да се притеснявате за формата си, ако консумирате умерено. В светлото пиво калориите са 43 на 100 мл., а в тъмното средно около 55, но за сметка на това съдържанието на витамини е еднакво. В бирата има много витамини от В групата. В една бутилка от 0,5 литра усреднено се съдържат около 10% от препоръчителната за възрастни дневна доза В витамини. Най-значителен е делът на В9, В6 и В2.

6. Според познавачите и следвайки традициите на една от най-изисканите бирени дестинации - Белгия,  най-уникалните вкусови комбинации се получават, когато тъмното пиво се дегустира или съчетава с шоколад и сладкиши.

7. Една от тайните за използването на тъмното пиво в кулинарията е, то да е специален компонент в приготвянето на сосове, маринати, дори супи и десерти, тъй като им дава плътност и обогатяващ вкуса аромат. Бирата трябва да е с прецизно дозираното количество и добре хомогенизирана с другите съставки на ястията.

8. Най-известната тъмна бира в света е ирландската „Гинес“. Съвършеното й наливане е цяло изкуство и отнема цели 119, 53 секунди. 

10 любопитни факта за тъмната бира, които може би не знаете


9. Цветът на тъмното пиво зависи от количеството препечен малц в него. Когато светлият малц се съчетае с тъмен, се получава тъмна бира. Подобни комбинации малц се използват и за т. нар. червена бира. Тя всъщност е по-скоро с тъмночервени нюанси, но не се смята за тъмна.

10. Тъмното пиво е с по-висок алкохолен градус – между 5 и  7% abv. Ако настроението ви се вдига от 3 светли бири, то този ефект може да бъде постигнат с 1-2 халби тъмно пиво. Така че не забравяйте да консумирате любимата си бира с мярка. Само така пенливата напитка може да бъде не само приятна, но и полезна за вас!